Fietsen in de polder, de Mekong Delta van dichtbij bekeken.


Vandaag verplaatsen we ons voor een nachtje naar de Mekong Delta. Na een goed ontbijt, pho soep, pancackes en een ommelet kan de traveler er weer tegen en wordt de reis richting de Mekong lodge aanvaardt. Na een paar uur reizen komen we aan bij een afvaartplaats waar onze watertaxi gaat vertrekken. Een gemiddelde Europeaan zou het niet als zodanig herkennen; een soort betonnen klomp waar de watertaxi zijn boeg beschermd door een autoband tegen aanvaart waarna de passagiers al balancerend aan boord gaan. De Mekong delta is het uitwaaierende gebied van de gelijknamige rivier. En het belangrijkste vervoermiddel hier is de boot, niet verwonderlijk met al die kanalen en rivieren. De Mekong wordt druk bevaren en je ziet een keur aan voertuigen. Soms vraag je je af hoe het blijft drijven, oude barrels aangedreven door oude auto dieselmotoren, houten pramen afgeladen met handelswaar en roestige bakken voorgetrokken door sleepboten.

Uiteindelijk komen we aan bij de Mekong lodge een oase van rust die gelegen is op een schiereiland. We worden welkom geheten en mogen naar onze kamer die er prachtig uitziet. Vooral de badkamer uit bamboe opgetrokken met een bad in de vorm van een Vietnamese vlet mag er wezen.

image

imageimage


image

Na onze lunch waarbij we een olifantsoren vis soldaat maken

image

gaan de liefhebbers onder begeleiding fietsen.


image

Een aparte ervaring, op fietsen die in Nederland aan 10-jarigen zouden worden verstrekt, gaan we in de Mekong polder van kampong naar kampong……. Onderweg komen we nogal wat scooters tegen waarvoor onze gids ons constant waarschuwt, hetgeen soms tot hilarische toestanden leidt, als het gezelschap te laat reageert en op elkaar in rijdt.

image

image

Het mooie van deze manier van verplaatsen is dat je meer van het landschap en de mensen meekrijgt. Zoals het feit dat, in de kampong de mensen hun behoefte in een soort vijver doen en dat de aanwezige moddervis de ontlasting als fantastisch voer ziet.

image

De moddervis wordt weer gegeten enzovoort….

Ook leren we dat de Vietnamees zijn overleden familieleden in de tuin begraaft, hartstikke handig, kan je het graf mooi in de gaten houden vanuit huis.
image

Halverwege steken we over met een veerpont die in Nederland nooit door de vaartuigenkeuring zou zijn gekomen.

 

image

image

Eenmaal aan de overkant wordt de fiets van boord gehaald en gaat het voort…. Na een half uur fietsen waarbij diverse near misses worden geregistreerd met tegemoetkomende scooters, wordt stil gehouden bij een steenfabriekje gerund door een familie. De familie had net vrij want de stenen lagen af te koelen in de oven en konden er nog niet uitgehaald worden, terwijl de te bakken stenen reeds klaar gezet waren. De Vietnamees is zeer inventief met het gebruik van natuurlijke bronnen en middelen. In dit geval wordt het vlies van de rijst en het kaf van het koren als brandstof gebruikt.

image

 

Onze gids schetst het gehele bedrijsproces en verklaard de betekenis van de holle en massieve stenen. De eerste wordt gebruikt in de muur vanwege de goede isolatie kwaliteiten en de tweede in het fundament omdat het grotere krachten kan verwerken.

image

image

 

Vanuit de steenfabriek vertrekken we per boot weer terug naar de Mekong lodge. Dus echt inspannend gefietst neuh niet echt ……
Na een korte chill periode wordt het gezelschap kort na het vallen van de avond verwacht in het restaurant alwaar de traveler en consorten een vietnamese kookcursus gaan krijgen.

image

Voorzien van een delfsblauw schort krijgt de traveler onderricht in het vouwen van springrolls en noodels voor een Poh soep en tevens het maken van sweet & sour porc. Het wordt een geslaagde avond waarbij duidelijk wordt dat de traveler toch beter had moeten opletten tijdens handenarbeid; zijn springrolls leken nog het meest op een express envelop van TNT Post.

image

imageimage

image

 

image

Toch blijkt tijdens het opvolgende diner dat de Vietnamese keuken zeer smaakvol is, mede door het gebruik van verse groenten en heerlijke kruiden. Na nog even aan de wormholetraveler blog gewerkt te hebben keren de traveler en Marina terug naar hun bungalowtje, om nog even naar de jungle geluiden te luisteren alvorens ze onder de klamboe kruipen. Heerlijk deze geluiden en het ritselen in de struiken van allerlei spannende dieren, de traveler kan er niet genoeg van krijgen……. Maar, nadat een vleermuis, met in zijn bek een vrucht, hem bijna ondersteboven had gevlogen, was het welletjes…deze dag was teneinde…..

De volgende ochtend vertrekken we al vroeg naar de drijvende markt. Veel boeren verkopen hun producten aan handelaren die op hun beurt de producten weer aan derden verkopen. Ze dobberen met hun boot enkele dagen op het water en brengen hun waren aan de man, zijnde de passanten die langs varen. Iedere boot heeft een lange stok met in de top de producten die verkocht worden, bijv. Cassave of uien of ananas. Opvallend zijn de ogen die op de boeg geschilderd  zijn zodat monsterlijke vissen afgeschrikt worden en de boot niet zullen opeten.

imageimage

 

De drijvende markt verdwijnt langzaam, omdat er steeds meer wegen zijn die Saigon met de Mekongdelta verbinden en het loont om de producten in Saigon te gaan kopen, ipv op het water.

We meren aan de kant en gaan kijken hoe kokossnoepjes en bijenhoning gemaakt worden. Kortom de plaatselijke economie dient gesteund te worden. Ook hier wordt het duidelijk dat de Vietnamees inventief is en van handelen houdt. We zien het snoepfabricage proces, all handmade ….

image

image

Daarna gaan we de bijtjes bekijken, overigens zeer klein vergeleken met de Europese bijtjes…. We proeven Jasmin thee

imageimage

en daarna doen we een vaste markt aan waar je letterlijk alles kan kopen, van kikkers tot banden voor de tractor. De traveler en zijn gezelschap moeten er gebukt lopen, want de schaduwdoeken zijn op navelhoogte opgehangen, geen probleem voor de gemiddelde Vietnamees, maar voor de Europeaan een uitdaging.

image

image

imageimage

Aansluitend gaan we terug naar de lodge om uit te checken en varen we terug naar de aanlegsteiger waar de bus op ons wacht. We keren terug naar Saigon waar we nog een nachtje zullen verblijven, alvorens door te reizen naar Hoi An. Aangekomen in Saigon besluiten de traveler en Marina nog even naar de rivier te wandelen en dan nog wat inkopen te doen. Om bij de rivier te komen dient eerst een 4 baans weg genomen te worden. Dat gaat als volgt: je wacht tot het voetgangerslicht op groen gaat, dit houdt niet in dat het vekeer tot stilstand komt, de traveler denkt dat het een waarschuwing voor het verkeer is, dat er naast scooters ook voetgangers op de weg aanwezig zullen zijn. Dan steek je rucksichlos over, je denkt ieder moment dat je leven beëindigd wordt en de scooters en auto’s razen je aan alle kanten voorbij. Echter op onverklaarbare wijze wordt je niet geraakt en bereik je de overkant, je gaat er zelfs aan wennen.

imageimageimage

De rivier is immens groot en je ziet er allerlei verbazingwekkende vaartuigen.

image

imageimage

Na lekker uitgewaait te zijn, er waait een heerlijk briesje, die zeer verkoelend werkt bij 35 gr C, wandelen de traveler en Co terug via een immense boulevard richting het stadhuis. De recent aangelegde boulevard is een prima wandelpromenade en er is veel te zien.

image

image

image

imageimage

image

Je hebt niet echt het gevoel in een communistisch land te zijn als je omringd bent door Prada, Gucci en YSL winkels. Na diverse fotomomentjes gaat het weer op het hotel aan.

We besluiten om met het reisgezelschap vlakbij te gaan eten. Chi Hoa heet het etablissement en we eten er heerlijk. We sluiten in stijl af in Saigon, morgen op weg naar Hoi An.

5 thoughts on “Fietsen in de polder, de Mekong Delta van dichtbij bekeken.

  1. Fried en Marina. Wat een heerlijk verhaal! Lees het in de metro onderweg naar het werk. Met een lach begint d’r dag!! X Ann

  2. Lieve Vietnameesjesx, dank weer voor het ons meenemen op reis , superleuk om te lezen, ik was ooit ook in Vietnam ( toen je er net vrij mocht reizen , meen ergens begin jaren 90 ) , en ik herken veel maar lees ook allerlei nieuwe dingen ! Geniet van dit mooie land … Liefs Margreet

  3. geweldig wat een reis ik denk heel veel aan jullie,vooral omdat je telefoon om twee uur s nachts bij mij afging. je had denk ik op een knopje gedrukt. grim grim ik hoorde jullie lachen en praten. heerlijk dat jullie zo genieten. leila

    Op 15 maart 2016 00:56 schreef wormholetraveler :

    > wormholetraveler posted: ” Vandaag verplaatsen we ons voor een nachtje > naar de Mekong Delta. Na een goed ontbijt, pho soep, pancackes en een > ommelet kan de traveler er weer tegen en wordt de reis richting de Mekong > lodge aanvaardt. Na een paar uur reizen komen we aan bij een af” >

Leave a Reply