Via de wolkenpas naar Hue

Deze ochtend verplaatsen we ons per bus naar Hue waarbij we ondeweg een aantal bezienswaardigheden bezoeken. Uitgezwaaid door het voltallige personeel van ons Hoi An onderkomen rijden we weg richting Danang. Onderweg zie je dat de gehele kust door projectontwikkelaars onderhanden is genomen. Over een aantal jaar zal hier het Benidorm van Azie ontstaan. Uiteindelijk stopt de bus bij de Marble Mountain, een karstgebergte in de volksmond Thuy Son berg genoemd (berg van Het water), wat oprijst uit het landschap en over de zee, de rivier en Danang uitkijkt.

image

De traveler besluit de berg te beklimmen en niet met de aanwezige lift naar boven te gaan. Deze berg is een belangrijk bedevaartsoort want er is een belangrijke verzameling van pagodes en graven, is een magneet voor Boedisten en Hindi uit Vietnam.

imageimageimageimage

O.a. Ong Chon gate die vele kogelgaten heeft, de Linh Ong Pagode en Xa Loi Pagode die de kust overziet.

imageimageimage

imageimageimageimage

Ook is er een grot, de Van Thong grot waar je via een gat in het plafond de hemel kan zien. Natuurlijk vind je hier ook weer de souvenir en water vekopers die volhardend zijn in hun strijd om iets aan jou te verkopen, er zijn erbij die de gehele klim mee naar boven meelopen, dus in conditie zijn ze wel.

imageimageimage

Bij terugkomst wordt de traveler verrast door de eigenaar van het hotel in Hoi An; hij is even met zijn scooter achter de bus aangereden om de paspoorten en het mapje met de betaalkaarten van de Traveler en Marina na te brengen. De Traveler neemt het met het schaamrood op de kaken in ontvangst, een beginnersfout dat overkomt hem niet snel……

Na deze tussenstop vervolgen we onze weg waarbij natuurlijk aan het strand gestopt moet worden om even met de voetjes in de Chinese zee rond te stappen. Na afloop kunnen we de voeten afspoelen met water verstrekt door de chauffeur.

imageimage

Via de draken brug bereiken we de volgende stop;

image

het Danang Museum van Cham beelden. We bekijken er beelden van mannelijke en vrouwelijke godheden en historische voorwerpen van meer dan 1000 jaar oud. Deze culturele instelling heeft een uitgebreide collectie kunst uit de tijd van het Champa-koninkrijk. We wandelen door gangen en galeries vol figuren gemaakt van zandsteen, terracotta en brons.

Het Champa-koninkrijk strekte zich uit over het midden en het zuidelijke deel van de Vietnamese kust. Het koninkrijk ontstond aan het einde van de 2e eeuw en duurde voort tot het begin van de 18e eeuw. Het volk liet veel tempels en torens achter naast een uitgebreide verzameling kunstobjecten.

imageimageimageimage

 

Daarna gaat het omhoog, het doet de wormholetraveler erg aan de kust In Cairns denken.

image

We rijden in de richting van Hue via de Hai Van Pas, ook wel de wolkenpas, genoemd.

imageimage

 

 

 

 

 

 

image

We kruisen het Truong Son gebergte dat vanuit zee het land ingaat. De weg gaat omhoog naar 496 m en we passeren de Ai Van Son piek 1172 m hoog. In de 15 e eeuw vormde dit gebergte de grens tussen Vietnam en het Champa rijk en was tot aan de Vietnam oorlog zwaar bebost. Je kan er nog steeds het Franse fort bekijken wat de gehele vallei controleert. De berg vormt de scheiding tussen het natte vochtige vaak koudere weer in het Noorden en het drogere, warmere weer in het Zuiden. Via de 6280m lange Hai Van Tunnel rijden we uiteindelijk richting Hue. Tijdens een pits stop ontmoeten we een bedrijf wat zijn teambuilding dag aan het doen is. Het lijkt wel of we in een zee van oranjesupporters beland zijn. Ook hier blijkt dat de Wormholetraveler erg populair is want iedereen wil met hem op de foto, wat hij maar wat graag doet.

image

Uiteindelijk arrivern we in Hue, wat vroeger de keizerlijke hoofdstad van Vietnam was. Tijdens de Vietnam oorlog is er in de stad zwaar gevochten tijdens het zg TeT-offensief. Helaas is toen ook een groot deel van het keizerlijke paleis vernietigd. Opnieuw is ons onderkomen prima, het hotel,dient tevens als opleidingsinstituut voor studenten en de kamers zijn prima.

imageimage

 

Na een kleine verkenningsronde in Hue moeten we ook hier constateren dat het verkopen van scooters de moeite loont; 95% van de 400 000 inwoners maakt er gebruik van.

imageimageimageimage

‘s Avonds gaan we eten in het Tripadvisor nr 1 restaurant van Hue. Het maakt zijn faam helemaal waar en we besluiten, iets wat de traveler normaal nooit doet, ook voor de volgende avond te reserveren.

imageimage

De volgende ochtend gaan we op tijd op stap, eerst maken we een tochtje over de parfum rivier. We gaan varen in een soort drijvende woonkamer waar een compleet gezin heeft plaats gemaakt voor ons.

imageimageimage
De woonkamer is ontruimt en en er zijn plastic tuinstoelen geplaatst en er worden allerlei souvenirs verkocht waar van de opbrengst het gezin kan leven.

image

image

Het toilet bevindt zich op het achterdek en is eigenlijk een gat in de bodem.

image

We varen richting de Thien-mu pagode, een zeven verdieping tellende toren waar verschillende goden on display staan. Na binnenkomst op het tempelcomplex treffen we het, want er is juist een belceremonie aan de gang, dus dat nemen we mooi mee.

image

 

Het is een mooie plek waar vooral de Bonzai tuin eruit springt.

image
Na deze toeristische trekpleister gaan we richting het Ming Mang grafmonument een 28 hectare tellende tuin waar keizer Ming Mang in 1848 begraven is.

imageimageimageimage

Inmiddels is het blistering hot geworden, 38 C met een luchtvochtigheid van 90 % zorgt voor klotsende oksels en de Traveler halveert zijn bewegingstempo en schrijdt voort zonder overtollige bewegingen uit te voeren. Deze plek is erg mooi en gestilleerd en wordt ook weer op de gevoelige plek vastgelegd.

imageimageimage

Daarna gaan we naar de Citadel waar de verboden stad gesitueerd is, deze kopie van de veboden stad in China, geeft een goed overzicht van hoe de keizerlijke familie afgezonderd leefde.

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

Het complex wordt gerenoveerd en 90 % is in de oude staat terug gebracht. Bezweet en plakkerig besluiten we uiteindelijk terug te keren naaar de bus, niet nadat we een aantal mooie plekjes hebben kunnen vastleggen op de gevoelige plaat.

imageimageimageimageimage

Helaas spreekt onze buschauffeur minimaal Engels en weten we allleen met gebaren en de hulp van onze reisagent duidelijk te maken dat we de inwendige mens willen versterken alvorens we naar de markt gaan. Uiteindelijk worden we afgeleverd bij een Vietnamese van de Valk waar we in het Duits worden bediend en in een half uur ons maagje gevuld wordt.

imageimage

Daarna gaat het op de Dong-Ba markt aan, een kleurijke permanente overdekt markt waar je letterlijk alles kan kopen. Er wordt zwaar onderhandeld over van alles en als je zonder te kopen wegloopt, word je achtervolgd totdat je weer in de bus zit.

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

Warm en vol van indrukken keert de Traveler terug in het hotel waar hij alle vermoeienissen van zich afspoelt onder een koude douche.

Deze avond wordt eropnieuw gegeten in Serena waar Marina als woestijn lotuszaden in een warm soepje consumeert. Je wordt er rustig van volgens de serveerster, waarop Marina onmiddelijk een kilo bestelt voor de Traveler.

image

Alweer moeten we afscheid nemen van een mooie plek; morgen vliegen we naar het Noorden naar Hanoi.

 

One thought on “Via de wolkenpas naar Hue

  1. Leuk, leuk en wat een boel mooie fotos ! Prachtige reis zijn jullie aan het maken 😀👍

Leave a Reply