Over bloemetjes, bijtjes en plantjes

Na alle regen ellende van gisteren beloofd het vandaag een mooie dag te worden en dus besluit het reisgezelschap richting de Royal Botanical Gardens te gaan. Zo gezegd, zo gedaan, we nemen bus 333 en na een kwartier wachten komt Moeder Jachthaven er achter dat we aan de verkeerde kant van de weg staan, dus verkassen we naar de overkant van de weg.

Niet veel later verschijnt de bus en stappen we in richting Botanical Gardens. Sydney is gebouwd op heuvels dus moet de WHT het laatste stuk op en af lopen richting de tuinen. Het verkeer in Australie is links georiënteerd dus vergeet de WHT zo af en toe de juiste kant op te kijken alvorens over te steken. In dit geval op de kruising bij de tuinen hoeft de WHT niet te kijken want het is verkeerslicht geregeld en het voetgangerslicht van rood naar groen wordt ook nog eens akoestisch begeleid. De eerste keer dacht de WHT dat er een star trooper uit StarWars een schot had gelost, maar nee, het was alleen het signaal voor groen. Dit keer gaat het signaal af maar kan er nog niet overgestoken worden; de bereden politie kuiert op haar gemak over het kruispunt met achter zich een rij van zich verbijtende automobilisten.

Uiteindelijk steken we over en gaan we via conservatorium gate de tuin binnen.

De Royal Botanic Garden bestaat uit 29 hectare dicht gecultiveerd land, omringd door 51 hectare open parken, waaronder The Sydney Domain. De tuin vormt een groot natuurlijk amfitheater, rondom en aflopend naar het ‘podium’ van Farm Cove. Het is verdeeld in vier grote gebieden, de Lower Gardens, de Middle Gardens, de Palace Gardens en het Bennelong-district. Binnen de vier grote gebieden bevinden zich veel kleinere tuinen en functies, evenals grote hoeveelheden licht beboste gazons. Ongeveer in het midden van de vier terreinen ligt het Palm Grove Centre, dat een restaurant, café, bezoekerscentrum en boekwinkel biedt.

Het is een grote openbare botanische tuin, grotendeels met een overwegend negentiende-eeuws karakter van landschapsinrichting versterkt door grote volwassen bomen. Het meest opvallende landschapselement in de tuin is de historische met de hand uitgehouwen zandstenen zeewering,die rond Farm Cove loopt van Mrs Macquarie’s Point tot het Opera House en de tuin afbakent van de haven en een centraal punt vormt voor bezoekers, joggers en fotografen.Het Garden Palace-terrein is het hoogste punt en heeft een prachtig uitzicht en bevat grasvelden, tuinbedden, Australische struiken en grassoorten. De Middle Garden is nu het meest gecultiveerde deel van de tuinen waar zowel inheemse als exotische soorten voorkomen. Een deel van de Lower Garden is aangelegd door Charles Fraser en heeft vijvers die worden bezocht door watervogels, waaronder Australische zwarte zwanen die met succes in de omgeving broeden.

In de tuin komen o.a. hoepeldennen ( Araucaria cunninghamii ), huilende leliepillies ( Waterhousia floribunda ) , moeraseiken (Casuarina cunninghamiana ) voor. Charles Moore plantte een internationaal belangrijke verzameling palmen en regenwoudsoorten in de Middle Garden. De middelste tuinen zijn het Palm House, de Wollemi Pine, de Succulent Garden, de Rare and Threatened Plant Garden, het Herbarium & Plant Sciences Building , de Lion Gate Lodge, de Begonia Garden en de Macquarie Wall en Spring Walk.De Palace Gardens zijn voorzien van de Calyx, de Rainforest Walk, de Pioneer Garden, de Morshead Fountain Gate, de Palace Garden Gate, de Rose Garden & Pavilion, de Turf Plots, de Old Mill Garden, de Herb Garden en het Sydney Conservatorium of Music.De Bennelong Precinct bevat het Government House , de Parade Ground, de Australian Native Rockery, Bennelong Lawn en de Queen Elizabeth II Gate.

We worden begroet door een jonge kookaburra

En natuurlijk zijn er verschillende insectenhotels geplaatst waaronder deze voor niet stekende bijen.

De tuin is niet alleen een verzameling van planten en bomen ook wordt er getest zoals in dit geval verschillende soorten gras getest worden.

We willen graag het Government Building bezoeken echter het hek is dicht alleen op Vrijdag tm Zaterdag worden toeristen op afspraak toegelaten

We zwerven verder door de tuin waar je wel twee dagen kan doorbrengen zoveel is er te zien. Er zijn mooie doorkijkjes richting Sydney Opera House en de Sydney Bridge waar natuurlijk ploatjes van geschoten moeten worden.

Daar waar historische gebouwen verdwenen zijn zijn bordjes geplaatst wat er had moeten staan. Zeer leerzaam !

De WHT vergeet gewoon dat hij in het CBD van Sydney is; er zijn zoveel verschillende vogels dat hij oren en ogen tekort komt

Toch is het park ook geraakt door de overvloedige regenval er zijn meertjes verschenen waar anders gras groeit. De watervogels vinden het prima, ze spetteren er lustig op los

De tropische regenwoud walk voelt met de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de hoge temperatuur zeer natuurlijk. De WHT en MJ genieten volop en spotten vele bijzondere zaken

Uiteindelijk verlaten we de Royal Botanic Gardens en gaan opnieuw richting China Town waar MJ toch nog even Paddy’s Market wil bezoeken. Paddys blijkt een snuisterijen markt te zijn waarvan de rillingen de WHT over het lijf lopen. Gelukkig weet hij uit de klauwen van de masseuses, waarzeggers en ander volk te blijven en binnen een zucht staat hij weer buiten.

Van al dat gewinkel krijg je honger dus besluit de WHT naar het veel geroemde Gumshara te gaan. Het lijkt als een standaard foodcourt maar is een een culinair pareltje

We nemen een XL size ramen die overheerlijk is, met volle buikjes verlaten we dit restaurant en proberen te ontmoeten met Laurence en Thomas in de city centre.

De trambaan wordt niet alleen gebruikt voor de track maar ook voor de hulpdiensten, daarnaast leert de de WHT dat er in gecheckt moet worden via een paal op het perron en dat in het het rijtuig geen opties daarvoor zijn.

We hebben afgesproken met Lau en Tho in Harry’s waar we een aantal cider biertjes scoren voordat we richting richting Andiamo gaan.

Daar meeten we een aantal vrienden van ThoLau waarvan Caleb jarig is en dat vieren we.

We sluiten de avond af bij mamma del Gelato en bestellen een aantal exotische ijsjes die met smaak verorberd worden. Het was weer een top dag…

2 thoughts on “Over bloemetjes, bijtjes en plantjes

Leave a Reply