The big surf and Bondi party

Het begint bijna gewoon te worden zonsopgang op Bondi Beach. Toch is het anders dan in Nederland; een klein astronomisch college van de Traveler.

Op het zuidelijk halfrond gaat de Zon, net als op het noordelijk, op in het oosten en onder in het westen. Die schijnbare beweging van de Zon aan de hemel wordt immers veroorzaakt door de rotatie van de Aarde. De Aarde draait als een vast lichaam rond en niet op het noordelijk halfrond linksom en op het zuidelijk halfrond rechtsom. Wel beweegt de Zon van rechts naar links op het zuidelijk halfrond, in plaats van van links naar rechts zoals op het noordelijk. De reden hiervoor is dat als je op het noordelijk halfrond naar de zon wilt kijken, je naar het zuiden moet kijken, terwijl als je op het zuidelijk halfrond staat en de Zon wilt zien, je naar het noorden moet kijken. Je kijkt dus de andere kant op en ziet daardoor de Zon de andere kant op bewegen. Dit is vergelijkbaar met wanneer twee mensen elkaar aankijken aan weerszijden van een spoorbaan, en er een trein langskomt. De een zal zeggen dat de trein naar links reed, de ander vindt naar rechts…

Kortom de dag is weer goed begonnen en zal alleen nog maar beter worden. Thomas gaat surfen met vriend John en de WHT & Co gaan jureren vanaf het strand. Surfen in Bondi betekent dat je je shorties aan trekt, je board met wax in smeert en je op je blote kakkies naar het strand loopt.

Dat kan soms tot problemen leiden want niet iedereen in Bondi ruimt de drollen van hun viervoeter op en dan kan het voorkomen dat je in zo’n drol staat met je blote voeten. De WHT stelt Thomas gerust door aan te geven dat dat geluk brengt.

De mannen haasten zich naar de South Bondi kant waar de beste golven te vinden zijn.

Ze zijn zeker niet de eerste want er drijven al wat surfers die op de perfecte golf wachten. Het zijn niet de gemakkelijkste omstandigheden vandaag.

De swell is enorm en de golven breken best wel snel en bovendien zijn ze super hoog. Na de leash vast gemaakt te hebben peddelen onze surfers richting de plek waar het moet gebeuren.

De WHT probeert e.e.a. te volgen mar dat is best wel lastig daar de surfers als pinguïns door de golven heen duiken en ze op die afstand allemaal op elkaar lijken.

Inmiddels heeft moeder Jachthaven kennis gemaakt met de Bay Watches die de gehele dag op de uitkijk staan om zwemmers en surfers in nood te redden. Natuurlijk willen ze op de foto en zowaar is er een Nederlandse tussen die alle laatste roddels met MJ uitwisselt.

Dan signaleert de senior Bay-watcher dat er iets mis is op zee, er wordt gewezen en inderdaad, er drijft een halve surfplank, waar is de rest en nog belangrijker waar is de surfer? Al snel wordt duidelijk dat deze op z’n halve plank terug aan het zwemmen is. Uiteindelijk wordt de halve plank geborgen op de rotsen en weer overhandigd aan de rechtmatige eigenaar.

Ondertussen zijn Thomas en John druk doende de juiste golf te vinden en ook nog te overleven. Het is duidelijk dat de omstandigheden lastig zijn, beide surfers weten een keer op de plank te staan en de golf te berijden maar dat is het dan ook.

Opnieuw rukt de Bay-watch uit, dit keer om een rookie uit de verraderlijke zee te redden, hij drijft richting rotsen en is niet bij machte daar weg te komen. De Bay-Watch is met een paar machtige slagen bij hem en loodst hem in rustiger water. Uiteindelijk krijgt de rookie een boks en gaat in een stil hoekje van het strand bijkomen.

Thomas en John zijn inmiddels ook teruggekeerd op het strand, dat het heftig was, kunnen we zien aan de plank van John, die twee vinnen kwijt geraakt is (met schroef en al vergaan). Inmiddels is Lau al weer terug van de sportschool en samen gaan we richting onze favo koffieshop Chapter One. Naast koffie en juices scoren we er ook een prima ontbijt.

Na john uitgezwaaid te hebben keren we terug richting appartement om te chillen en ons voor te bereiden op een reünie annex party.

Tegen tweeën arriveren wij bij het party adres waar iedereen zich verzameld. Het is natuurlijk Australian style dus iedereen heeft eten en drank bij zich.

Thema is Mexicaans, de zon schijnt en de margarita’s zijn in ruime getallen gemaakt.

We maken kennis met vrienden van ThoLau en aanverwante ouders, die uit Europa naar Australie gesneld zijn, toen de grenzen weer open gingen.

De margarita’s doen hun werk en de WHT en MJ hebben het goed naar hun zin.

De ouders komen uit Ierland en zijn net als de WHT en MJ fanatieke golfers. Onmiddellijk wordt er een afspraak gemaakt om de Ryder Cup tussen Nederland en Ireland te houden op een 18 holes baan in Bondi. Dat zal een feest worden !

Het huis van Mike en Jo is een vrijstaand huis en in de achtertuin worden senioren appartementen gebouwd en daarna verhuurd die uiteindelijk de hypotheek van het hoofdgebouw moeten gaan verkleinen.

Naarmate het feest vordert stijgt de stemming en tegen het begin van de avond wordt de jarige Liz in het zonnetje gezet. Taart met kaarsjes en luid gezang verhogen de feestvreugde.

Tegen achten vertrekt stilletjes aan iedereen en ook de WHT & Co stappen in de City tank terug richting Bondi South. Met een puur Marinaatje parkeren we de tank recht voor de deur en waggelt een deel van het gezelschap naar het appartement waarna de feestgangers al snel van de wereld zijn. Een mooie zaterdag weer.

Leave a Reply