Naar Santa Clara, close encounters met slangen en een buitje voor het stof

Na uitgebreid afscheid genomen te hebben van Manuel vertrekken we richting Santa Clara.


Daarvoor moeten we een bergketen over Topes de Collantes genaamd. 


Al gauw begint de weg te stijgen en moet er teruggeschakeld worden naar de eerste versnelling, we stoppen bij een uitzichtpunt die een prachtig kijk op de kust en Trinidad geeft.

 

Een local verkoopt banaantjes en heeft ook een vogelspin bij zich die hij op je hand plaatst als je dat wil. Vooral bij de backpackers is dat erg populair om te doen.

 

Bij het afdalen richting auto heeft de Traveler zijn eerste close encounter met een slang, het is een prachtig dier die op zoek is naar een schaduwplaats. Hij blijkt niet giftig te zijn en gelukkig kan het vastgelegd worden op de gevoelige plaat.

 

Verder gaat het, op de met s bochten uitgevoerde bergweg, die als extra hindernis regelmatig diepe gaten heeft en zelfs soms uitholingen overdwars van wel 40 cm diep. Aangekomen op de top zien we het monsterlijk futuristische complex, Orwelliaans aandoend kuuroord, Escambray liggen.

De traveler en hadden natuurlijk belangstelling voor het herdenkingsbeeld van de eerste winnaar van de Cubaanse Vuelta, Sergio ‘Pipian’ Martinez. 

 

In de jaren 30 heeft Batista hier een tbc behandelcentrum laten bouwen voor zijn vrouw, waaruit dit sanatorium ontstaan is. 
Vanuit Toppes zijn er diverse hikes mogelijk, waarvan het reisgezelschap, die naar de caves en waterval gaan doen. Bij de start van de hike krijgen we instructie van een local die, door middel van stokken op de grond, duidelijk maakt hoeveel keer we een rivier moeten oversteken en waar de waterval en grot is.


Volgens de local duurt de hike 45 min, maar na 45 minuten heeft het gezelschap het idee volledig fout te zitten. 


Gelukkig brengt Galileo uitkomst en besluiten we terug te gaan. De traveler die voorop loopt heeft dan opnieuw een close encounter met een slang dit maal een grote in zwart wit uitvoering, gelukkig is het beest banger voor de traveler dan andersom……
Na anderhalf uur zijn we weer terug bij het startpunt en en klagen we dat we de grot en toebehoren niet gevonden hebben. Wat blijkt, we waren vlakbij maar zijn te vroeg omgekeerd. Als troost drinken we fantastische koffie voor een weggeef prijs in het educatie centre.


En gaan daarna richting Santa Clara waar een prachtige casa op ons wacht. De casa is gelegen in het centrum van de stad en de auto mogen we drie straten verderop bewaakt op straat parkeren. Zucci een praatgrage local, zij let op de auto voor 2 cuc per dag . Aangezien we alleen maar een stop over hebben proberen we vandaag alle highlights van Santa Clara te zien. Ooit heeft Che G hier een trein laten ontsporen en daar is een monument voor opgericht. Helaas is het bijna sluitingstijd maar de aanwezige gids heeft tegen een kleine vergoeding geen probleem met wat langer door te gaan met zijn uitleg.

We trekken daarna het centrum in om de andere highlightste fotograferen en te bezoeken maar worden door een onweersbui overvallen, de bliksem slaat vlakbij in en grote rivieren ontstaan in de straten.


Uiteindelijk weten we de casa te bereiken waar de binnenplaats inmiddels ook geinundeerd is.


We trekken drogen kleren aan en genieten op de rooftop van een prima diner. Na een potje kaart en wat rum en wijn kunnen we de slaap goed vatten.

Leave a Reply