Fantasy Island en hoe het boek der reizen weer gesloten is

Deze ochtend vliegen we richting de Whitsunday Islands, een archipel gelegen tegen de oostkust van Australië (Queensland), ten noorden van de stad Mackay en zo’n 900 km ten noorden van Brisbane.

P1140541

P1140550

James Cook voer door de Whitsundaypassage voordat hij voet zette op het vaste land van Australië. Hij ontdekte de eilanden op Pinksteren, ‘Whitsunday’ in het Engels; daarom noemde hij de archipel de Whitsundays. Maar in die tijd werd de internationale datumgrens nog niet gebruikt, die ten oosten van Australië loopt. Cook wist dus niet dat het eigenlijk al maandag was, waardoor de naam eigenlijk onjuist is. Wij vliegen naar Hamilton Island onderdeel van de archipel. Hamilton Island is gelegen aan de oostkust van Australië (Queensland). Het ligt tussen Queensland Coast en het Groot Barrièrerif. Het eiland heeft een tropische uitstraling met koraalstranden. En het ligt op dezelfde tropische breedtegraad als Honolulu (Hawaï) in het noorden en Mauritius in het zuiden. Het klimaat is gedurende het hele jaar warm en tropisch met een gemiddelde temperatuur van 27,4ºC. Hier sluiten wij onze tour down under af met een aantal luie dagen op het strand. Als we arriveren is het net alsof we op fantasy island gearriveerd zijn; we worden opgevangen door een spreekstalmeester met microfoon, die aangeeft waar de koffers staan en in welke bus ze moeten geplaatst worden. Tevens krijgen we te horen wat er op het eiland te doen is en welke events er vandaag zijn.

P1140562

Na plaats genomen te hebben in de bus antwoord de chauffeur op de vraag hoe lang het duurt voordat we bij de appartementen zijn, dat hangt af van het verkeer, zo’n 2 tot 3 minuten…….
We rijden een steile weg op en dalen daarna af richting een baai. Uiteindelijk arriveren we bij het appartement dat een geweldige view over de baai heeft en volledig uitgerust is.

P1140568

Slechts 1 minuut lopen naar het strand en voorzien van alle luxe, hier houden we het wel uit. Jammer dat de Wifi wat crapy is want daardoor is het erg moelijk de reisverhalen met foto’s te publiceren. Nou ja die moeten dan maar met vertraging verzonden worden.

Ondanks dat Hamilton een luxe vakantieparadijs is, heeft het wel met vaste patronen te maken; er is hoog en laag water, waarbij met laag water de baai kompleet droog valt en je dus 500 meter moet lopen voordat je het water in kan. Voordeel is dat je dan bij het rif kan snorkelen en je allerlei dieren ziet die je normaal niet direct tegen komt zoals greenback turtles, zandhaaien, rifhaaien, roggen en alle vissen uit Disney’s Nemo…we hebben veel profijt van de gopro’s bij deze snorkelavonturen.

Ook is het er bewokt in de ochtend met wat wind en rond een uur of elf verdwijnt de bewolking en ben je gedwongen de schaduw van de palmen op te zoeken. Het verkeer bestaat voor een groot deel uit golfcarts (volgens de locals zijn er wel 1500 golfcarts op het eiland operationeel) die door de clientele gebruikt wordt om zich te verplaatsen, want naar het centrum en de jachthaven is zeker 10 minuten lopen uphill en downhill!

P1140610

Daarnaast is er een compleet netwerk van gratis shuttles, oranje lijn, groene lijn en paarse lijn. Kortom verplaatsen gaat prima, vooral met de benenwagen. We worden overal gewaarschuwd vooral niet de aanwezige dieren te voederen, hetgeen we al snel aan den lijve ondervinden. De kakatoes hier hebben een goed georganiseerd netwerk van communicatie en zodra ze weten dat er wat te halen valt komen ze krijsend aangevlogen. Gelukkig heeft ieder appartement een kakatoe-verdrijfdoek waarmee je ook kan afdrogen.

P1140574

P1140579

P1140861

Daarnaast zijn er ook luidruchtige papagaaitjes, die zo brutaal zijn als de neten. Kortom tijdens het eten dien je alert te zijn.

P1140585

Net als op de Seychelles komen ook hier de grote fox vleermuixzen voor die met schemer op jacht gaan naar voer, een redelijk indrukwekkend gezicht…

P1140612

De wormholetraveler heeft het geluk jarig te zijn op fantasy island. Hij wordt verrast met een heuse parot drone waarmee hij zijn reisgezelschap de stuipen op het lijf kan jagen. ‘s Avonds tijdens het diner wordt er een aubade ten gehore gebracht en mag hij het kaarsje op het desert uitblazen.

P1140933

Ook worden Chalki beach en het mooiste strand ter wereld Whitehaven beach bezocht per catamaran. On The Edge heet het apparaat en heeft een uiterst vriendelijke bemanning die zelfs zonnebrandolie distribueert.

P1140833

We gaan snorkelen bij Chalki beach, de riffen hier zijn onderdeel van het great barrier reef en de kleuren van het koraal zijn adembenemend. Vissen in allerlei soorten en maten zijn te zien, kortom snorkelen hier is echt geweldig.

Na een lunch aan boord varen we richting Whitehaven beach. Het zand is daar van een dusdanig fijne structuur dat je je sieraden er mee kan polijsten, apart ook is dat het zand niet warm wordt, het schijnt dat het uit puur sillica bestaat.

P1140806

We wandelen wat rond en hebben vanaf een hoge rots een prachtig 360 graden uitzicht over het eiland.

P1140795

Al met al hebben we een fantastische dag.
Wat ook vreemd is op dit eiland is het feit dat alle winkels dicht gaan om uiterlijk 17:00 uur, aangezien we dan pas van het strand af komen maken we niet veel winkeluurtjes.

De restaurants op het eiland zijn over het algemeen volgeboekt en is het dus reserveren geblazen. Het meest prestigieuze restaurant het Bommies en is in de vorm van een schip gebouwd.

P1140842

De architectuur is prachtig en hier dien je gekleed te gaan dineren. De wachtlijst is hier minimaal een week lang echter Marina weet het toch te regelen dat wij op onze laatste avond een tafel geboekt krijgen. Het eten is fabuleus en een grote orgie van smaakexplosies, we genieten met volle teugen en ook hier is de traveler jarig en krijgt hij een speciaal door de chef kok gemaakt desert.

P1140916

P1140920

P1140928

P1140930

De volgende dag vliegen de Wormholetraveler en Marina via Sydney en Dubai terug naar Amsterdam in een kleine 31 uur. Laurence vliegt terug naar Brisbane het zal haar een uurtje kosten.

IMG_6273

In 23 dagen hebben we de Northern Territories en Queensland verkend. Zo’n 25 000 km afgelegd en bijzondere mensen ontmoet; een restaurateur van schilderijen, een schrijfster, een neuropractioner, gepassioneerde gidsen, laid back aussies en reizigers met een mooi verhaal. En vooral hebben we genoten van drie weken met Laurence, van haar hebben we een cursus wereldburgerschap gekregen gedurende deze drie weken, quality time met onze dochter in Down Under what do you want more …..?
We truly loved it !!!! Hierbij slaat de Wormholetraveler opnieuw een pagina om van het Boek wat Reizen heet, waarvan acte.

P1130786

One thought on “Fantasy Island en hoe het boek der reizen weer gesloten is

Leave a Reply