Playa Coral, het snorkel plekje van Varadero

Deze dag verkennen we Varadero, deze ultieme toeristenbestemming in Cuba heeft ondanks alle souvenierstalletjes, supermarktjes en strand nog wel iets te bekijken. 

We rijden over de Autopista Sur naar het einde van de landtong waar alle grote hotels zijn gebouwd. 

We komen uiteindelijk aan bij Marina Varadero. Een soort reservaat voor rijken waar we ons vergapen aan tientallen 80 ft catamarans. Het is er uitgestorven, het lijkt wel een spookstad. Wat een verschil met Havana en Trinidad !

Zelfs de slijter heeft het rustig, volgens de traveler zijn wij zijn eerste bezoekers in maanden….

Daarna bezoeken we het Mansion Xanasdo wat in de jaren 30 door de familie Dupont Nemours voor 3 miljoen dollar gebouwd is. Het werd door deze industrieel slechts enkele weken per jaar bewoond tot aan de revolutie. Het is een prachtig gebouw en het uitzicht vanuit de rooftop is fantastisch. 

Uiteindelijk verplaatsen we ons naar Playa Coral de snorkel plek van Varadero. Zowaar moeten we tol betalen op de snelweg, niet dat het verschil maakt in wegkwaliteit, het is gewoon weer een methode in het verkrijgen van Cuc’s. 

Aangekomen bij Playa Coral biedt een man in uniform zich aan als bewaker van de auto voor 1 Cuc, wat we graag betalen. De penningmeester maakt kennis met Tony een 26 jarige Cubaan die een dochter van drie heeft en vraagt of ie de handdoek en kleren van de Traveler mag hebben. Aangezien de traveler nog wat dagen zijn kleren nodig heeft gaat die deal niet door. 


Playa Coral maakt zn reputatie waar, het snorkelen is spectaculair. 


De penningmeester heeft geluk, er wordt verse pina colada uitgeserveerd en door een mistverstand krijgt ze de volgende twee voor de helft van de prijs. En aangezien het dorstig weer is komt dat goed uit. 

Het weer patroon in Cuba is vrij standaard, in de ochtend verdwijnen de wolken en schijnt de zon onbarmartig, tegen een uur of vier komen de onweers wolken en als je geluk hebt regent het tegen een uur of zeven. Om tien uur ‘s avonds is het weer helder en de volgende dag herhaalt het patroon zich. Na een heerlijk dagje snorkelen keren we terug naar de casa waar we ons afspoelen en een borreltje doen. 


De voorraden vullen we aan door inkopen te doen bij de plaatselijke supermarkt. In de strijd om de Cuc’s, zijn zij de echte masters; op het moment dat je afrekent kun je niet zien wat het totaal op de kassa is, alleen aan de cassiere kant kun je dat zien. Het is dus zaaks, onmiddelijk het bonnetje te vragen bij afrekenen en als extra veiligheid, iemand van het reisgezelschap mee te laten kijken, aan de cassiere kant. Ook deze keer, probeert de cassiere 25% in haar eigen zak te laten verdwijnen, maar de penningmeester is messcherp en we betalen de gewone prijs. 

‘s Avonds eten we in la Barbacoa, niet echt een trekpleister voor vegetariers, want je kunt er fantastisch biefstuk en boef bourguignon eten. We hebben er een prima avond met de gebruikelijke live muziek. 


Terug in de casa blussen we af met rum en wijn. Heerlijk rozig gaan we richting bed

Leave a Reply