Over walvissen, hete blubber en een zwarte krater

Deze ochtend gaan we walvissen jagen, natuurlijk fotografisch gezien dan. We varen uit met Gentle Giants die goed staan aangeschreven in tripadvisor. We hebben ons warm aangekleed want het zeewater is 2 graden Celsius en er waait een noorden wind. We melden ons bij het GG kantoortje en checken in op de Sylvia een oude trawler die ons naar de walvissen zal brengen.

Onderweg wordt er verduidelijkt wat we kunnen aantreffen, er verblijven o.a. 6000 orka’s in de IJslandse wateren en de bultrug is met duizenden aanwezig om voer in te slaan. Ook dolfijnen en de legendarische blauwe vinvis zwemmen er rond.

We varen de haven uit na de laatste arctische kwal goedendag gezwaaid te hebben en staan op de uitkijk om “there she blows” te kunnen roepen. Al gauw komen we de eerste blower tegen. Een mooie bultruggen familie die een beetje aan het chillen is en af en toe een deep dive doet om te foerageren.

Uiteindelijk scoren we 15 verschillende bultruggen en een school dolfijnen die aan het jagen zijn. Ook zien we de papegaaiduiker verschillende malen in een squadron van 5 voorbij vliegen, alleen zeer lastig vast te leggen.

We meren weer aan en gaan gelijk door naar het walvissen museum waar we onze kennis over walvissen bijspijkeren.

Na een fish & chips stop waarbij de fish heerlijk smaakt, gaan we door richting Hverir een geothermisch gebied waar hete blubber en stoom uit het binnenste van de aarde ontsnapt.

De zwavelgassen dwingen de Traveler over te gaan tot kieuw ademhaling; het is bijna niet te harden en het is zaaks bovenwinds te gaan staan om niet door zwavel vergiftigd te worden.

We trekken door naar de Viti krater die in 1724 gevormd is, deze explosie krater gevuld met water ziet er spectaculair uit.

Daarna trekken we door naar de Leirhnjukur berg waar in de periode 1975 – 1984 lava door de berg uitgespuugd werd en een bijzonder groot gebied van lava heeft voorzien. Het is nog steeds een zeer actief gebied en er wordt dan ook van alle kanten vulkanische activiteit gemeten.

De volgende stop is Krafla Power station waar een geothermisch veld geëxploiteerd wordt en de regio van stroom en warmte voorziet.

Wij besluiten de innerlijke mens te versterken door bij een kamperen bij de boer constructie wat burgers te scoren.

De burgers in de maak worden ook nog ff gefotografeerd door de Traveler…

Het wordt erg regenachtig en zowaar een beetje donker, en de Traveler en Marina besluiten samen nog een krater te beklimmen, Hverfjall. Deze bestaat uit zwart puin hetgeen in deze omstandigheden een behoorlijk creepy gevoel geeft. De vanuit de ruimte gefotografeerde krater geeft een goed beeld wat de Traveler & co gezien hebben.

Hierna gaat het op huus oan en wordt het bed opgezocht de volgende dag moet er namelijk lang gereden worden (450 km) en bovendien serieus of the road gereden worden.

One thought on “Over walvissen, hete blubber en een zwarte krater

  1. Jeee!! Wat gaaf die walvissen , spectaculair mooi en bijzonder ( bij mij ook hoog op de bucketlist ),
    En ik zie voor de eerste keer wolkjes ? 😙…

Leave a Reply