Kjölur Highland Route to Reykjavik

Vandaag dalen we verder af richting het zuiden, richting Reykjavik. We hebben een deadline te halen want de auto moet ingeleverd worden bij Hertz en daarvoor moet het gezelschap ook nog de z.g. golden circle bezoeken, zijnde de attracties van IJsland waaronder de Geysir en de tectonische platen die uit elkaar drijven. Na de auto ingepakt te hebben en de god van de stenen gevraagd te hebben medelij met ons te hebben omdat we geen reserve wiel meer hebben, wordt de jeep gestart en is het weer hotsen knotsen geblazen.

Bijna onmiddelijk dienen er weer rivieren overgestoken te worden en de WHT doet dat opnieuw routineus. Natuurlijk is de waterval vlak bij maar voorlopig heeft de Traveler nog geen auto’s langs zien komen drijven met hun wanhopige bestuurders er achteraan wadend.

De hooglanden van IJsland zijn prachtig, per seconde veranderd het vergezicht en regelmatig stoppen we om e.e.a. digitaal vast te leggen.

Dan treffen we ineens een bushalte aan in de middle of nowhere; we vragen ons vertwijfeld af waar de mensen wonen die hier gebruik van maken. Geen levende ziel te zien in de verre omgeving !

Na een laatste kleine rivier-crossing komen we langzamerhand aan bij nummer 1 van de golden circle de Gullfoss waterval. En ondanks dat de Traveler na 10 dagen IJsland voldoende watervallen gezien heeft, mag deze er zijn.

Voort gaat het richting Geysir, een vulkanisch fenomeen waar heet water onder grote kracht naar buiten gespoten wordt met een bepaald tijdsinterval.

Wij hebben geluk de god van de aarde laat regelmatig van zich horen en we kunnen een aantal blow outs vastleggen.

Nadat we ons rituele bruidje hebben vastgelegd (iedere vakantie komt de WHT een bruidje tegen die er om vraagt vastgelegd te worden), snellen we richting het ‘Þingvellir National Park. De Vikingen stichtten hier werelds eerste democratische parlement. De Alþingi (uitgesproken ál-thingk-ee), in AD 930. Ook scheurt hier de aarde in tweeën, waarbij de Amerikaanse en Eurazië platen uit elkaar drijven.

Na van al dit schoons genoten te hebben checken we in in ons hotel in Reykjavik alwaar we ons drie dagen kunnen vermaken. Ondanks dat het licht wat donkerder was dan gebruikelijk besluiten we alvast wat highlights te bekijken en op zoek te gaan naar een restaurantje om ons hongerig gevoel te stillen.

In de lounge van het hotel komen we onder het genot van wat alcoholische versnaperingen weer helemaal bij, wat een dag !

One thought on “Kjölur Highland Route to Reykjavik

Leave a Reply