Kruiden, koraal en een moskee

Vandaag begint de dag goed want Full Maya verjaart vandaag en dat wordt natuurlijk in stijl gevierd bij het ontbijt. Als een echte project manager heeft Moeder Jachthaven de hele staf van het hotel gemobiliseerd om dit heugelijke feit te vieren.

Full Maya weet van niets als plotsklaps het hele ontbijt team van het hotel haar toezingt. Vooral de GPD grijpt vertwijfeld naar zijn hoofd omdat de kans om anoniem te blijven in dit hotel nu wel volledig in rook is opgegaan.

Na dit plezierige ontbijt wat wat langer duurde dan gebruikelijk, trekken we de stad in om de Moskee en de souk te bezoeken. Als we aankomen bij de Moskee (gelukkig hebben we een parkeerplaats voor de ingang) hebben we geluk; de poort is gesloten maar de bewaker wil ons er wel inlaten zodat we een kleine 15 minuten hebben om het gebouw te bekijken. Zowel de Traveler als Moeder Jachthaven zijn er op gekleed om de Al-Sharif Al-Hussein bin Ali Moskee te bezoeken

We sneaken naar binnen en na shoes off, lopen we het gebouw in. Het heldere zonlicht en de blauwe lucht geven mooie accenten en we schieten vele plaatjes

De bewaker komt na 15 minuten checken of het allemaal ok is en de Traveler doneert wat in de collectebus en de bewaker deelt water uit. Kortom verbroedering opnieuw en de Traveler krijgt een steeds beter gevoel waarom Jordanie zo’n stabiel land is in het kruidvat dat het Midden-Oosten heet.

We nemen afscheid van de bewaker en danken hem hartelijk voor zijn bereidwilligheid ons binnen te laten. Achter de Moskee begint de Souk van Aqaba, waar vele winkeliers hun waar aan prijzen.Je kan er letterlijk alles kopen; van waterpijpen tot lampen in diverse vormen, allerlei prularia , tabak en niet onbelangrijk verse groeten en specerijen.

We komen bij het welbekende specerijen winkeltje van Al’ omari waar we op verzoek van de familie Za’atar scoren. Al’ omari heeft diverse smekjes en smaakjes van Za’atar en Moeder Jachthaven slaat haar slag. We scoren bijna een kilo van het spul wat natuurlijk scherp ingekocht wordt door MJ Al’omari waardeert dit zeer. Inmiddels heeft zich een heuse rij gevormd voor zijn specerijen; vooral peperkorrels en Za’atar vinden gretig aftrek bij de lokale bevolking.

Het winkelen loopt flink uit en op een holletje moeten we terug richting hotel, want heus, het gaat gebeuren, de GPD en Full Maya gaan met de Neptune de zee op. De Traveler en Ibu Marina brengen hun naar het resort waar ze zullen opstappen. Zelf gaan de WHT en MJ snorkelen op de mooiste snorkel plekjes. Zo gezegd zo gedaan, de GPD en Full Maya worden afgezet in het resort en stappen aan boord van de Neptune. Voor een semi reis onder water.

Alvorens zelf te gaan snorkelen wordt er eerst geluncht bij het duik centrum waar de WHT en MJ wetsuits huren want ondanks dat het vandaag ruim boven de 35 C is is het water behoorlijk koud als je er lang in ligt dus is een wetsuit geen luxe.

Na een heerlijke vis en garnalen lunch lopen we naar het strand waar we richting het rif zwemmen. Verbazingwekkend hoeveel kleuren koraal er onderwater te spotten is en hoeveel verschillende soorten vis er rondzwemt.

We liggen zeker een uur in het water als we op zee zien dat de Neptune onderweg is naar de haven. MJ gaat met de 4WD Full Maya en de GPD ophalen terwijl de Traveler op hun wacht in het duik centrum. Bij terugkomst blijkt de trip met de Neptune geslaagd te zijn; af en toe was er sprake van reflectie maar dat mocht de pret niet drukken. Full Maya huurt ook een wetsuit en wil zo snel mogelijk met Ibu Marina het water in

Ook zij maken een tour door de mooie onderwaterwereld van Aqaba. Voor Full Maya een hele experience daar zij voor het eerst snorkelt.

We kunnen weer veel visjes en koraal afstrepen op het foldertje, kortom snorkel missie geslaagd.

Na een wel besteed middagje keert het gezelschap terug in het hotel om zich voor te bereiden op het diner. Full Maya en de GPD kiezen ervoor het hotel visrestaurant aan het strand te nemen, terwijl de WHT en MJ ervoor kiezen de stad in te gaan en voor nummer 1 restaurant van Tripadvisor te gaan.

Khubza & Seneya is maar een steenworp bij het hotel vandaan dus de WHT en MJ arriveren daar na een korte wandeling.

We nemen de uitgebreide kaart door en dollen wat met het personeel, wat uiterst vriendelijk is en onze humor heeft. We bestellen diverse lekkere zaken van de kaart en laten ons goed verwennen.

Naast ons zit een Jordaans gezin lekker te eten en een van de dochters vraagt aan MJ waar ze vandaan komt.

Ibu Marina geeft natuurlijk antwoord en ze vraagt op haar beurt waar de dochter vandaan komt. De moeder verontschuldigd zich dat ons eten verstoord wordt door hun, waarop wij natuurlijk tegenwerpen dat dat niet het geval is. Marina en de Moeder raken in een geanimeerd gesprek, wat uitdraait op een uitnodiging van de Moeder op haar kosten te dineren bij Khubza & Seneya. De Traveler wil dit eigenlijk niet accepteren, maar beseft ook dat dat een belediging zou zijn. Einde van het liedje is dat wij op kosten van deze familie heerlijk mogen eten, natuurlijk heeft de Traveler Delftsblauwe klompjes bij zich die als tegen kado aan de familie gegeven wordt. Daar zijn ze erg blij mee en zien dat als een teken van geluk. Ibu Marina heeft er weer een penvriendin bij en de Traveler een mooi verhaal voor in de blog.

De familie neemt afscheid van ons en wij drinken nog even de complimentary tea op om daarna terug te keren richting hotel alwaar wij op het balkon van de GPD en Full Maya nog nagenieten van een zwoele warme avond. Morgen richting Dana.

Leave a Reply