Over een markt en terug in Bondi

Relaxed worden we wakker vandaag want we hebben nog een hele dag in Melbourne voordat we weer richting Sydney gaan dus is het zaaks dat we alles weer luchtwaardig inpakken en om 10 uur uitchecken en onze bagage door de receptie te laten opslaan.

We hebben in ieder geval een bezoek doel en dat is de Queens Victoria Market. Daar gaan we souvenirs en kadootjes scoren.

We lopen via Flagstaff Gardens The Hill richting de Victoria market.

De Queen Victoria Market (ook wel bekend als Vic Market of Queen Vic ) is een belangrijk herkenningspunt in het centrale zakendistrict (CBD) van Melbourne. Met een oppervlakte van ruim zeven hectare is het de grootste openluchtmarkt op het zuidelijk halfrond .

De Queen Victoria Market, gebouwd in fasen vanaf de jaren 1860 en officieel geopend in 1878, is de laatst overgebleven grote markt in het CBD, en samen met de Prahran Market en South Melbourne Market de laatste markt uit het Victoriaanse tijdperk van de stad die nog steeds actief is. Het staat vermeld op zowel het Victorian Heritage Register als de National Heritage List en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Melbourne, die jaarlijks ongeveer 10 miljoen bezoekers trekt.

De Queen Victoria Market werd gebouwd en uitgebreid op de plaats van de Old Melbourne Cemetery, de eerste Britse begraafplaats in Melbourne. Ook bekend als Burial Hill, werden de meeste vroege kolonisten van Melbourne daar begraven, waaronder de stichter van de stad John Batman . De eerste persoon die werd begraven was een kind met de naam William Goodman dat op 13 mei 1836 werd begraven. In juli 1836 vond de begrafenis plaats van de eerste volwassene, namelijk die van de kolonist Charles Franks, die werd vermoord door Aboriginals. De clan die verantwoordelijk werd geacht voor de moord op Franks, werd kort daarna vernietigd tijdens een strafexpeditie.

Veel van de originele bouwwerken zijn intact gebleven en bieden bezoekers negentiende-eeuwse straatbeelden en een werkende marktplaats. De Vleeshal, gebouwd in 1869, is grotendeels intact gebleven en is het oudste van de oorspronkelijke gebouwen. De gevel aan Elizabeth Street is grotendeels intact ten opzichte van de constructie uit 1884, terwijl de gebogen noordwest- en zuidoostelijke gevels grotendeels intact zijn ten opzichte van de constructie uit 1869. De winkelrijen in Elizabeth en Victoria Street, gebouwd tussen 1882 en 1891, zijn belangrijke en architectonisch belangrijke gebouwen, die bezoekers de mogelijkheid bieden om te winkelen in een uitgebreid en intact 19e-eeuws straatbeeld.

Na een redelijke tijd rondgezworven te hebben op de markt krijgen we toch wel trek en besluiten naar een goed aangeschreven ontbijt en lunchroom te gaan die Humble Rays heet. In het zonnetje geniet het reisgezelschap van een heerlijke brunch waarbij de kleine wereldreiziger zich niet onbetuigd laat.

We zijn getuige hoe in Australië het fout parkeren wordt beboet. De dienstdoende diender zet ieder uur met krijt een streep op je band en zodra je boven de toegestane vrije parkeertijd bent dan ben je de sigaar.

De ochtend is zowat voorbij als het reisgezelschap opnieuw uitwaaiert over Melbourne. MJ en de WHT besluiten nog even op jacht te gaan naar een Yeti Mug en kadootjes voor die en gene.

Lau gaat nog ff naar de kapper en YaVaKy gaan alvast richting Southbank waar ze op souvenir jacht gaan.

Uiteindelijk na al deze activiteiten verzamelen we op de Southbank die aan de Seine doet denken; daar drinken we cocktails en proosten op een toffe stop in Melbourne,

waarna we terugkeren bij ons appartement om de bagage op te halen. Intussen heeft Lau een officiële taxi geregeld voor 5 volwassenen en bagage, groot is dan ook de verwondering als een uit de kluiten gewassen SUV verschijnt. We twijfelen of de bagage en het reisgezelschap passen maar de driver is vol goede moed en stouwt de laatste achterbank helemaal vol met bagage en maant ons in te stappen. Als we wegrijden zitten we als sardientjes in een blik op de achterbank, de chauffeur realiseert zich plotsklaps dat we met 5 op de achterbank zitten (hij had klaarblijkelijk de kleine wereldreiziger over het hoofd gezien) en is ineens bang zijn licentie te verliezen, de stress giert door de auto maar de chauffeur besluit toch door te rijden maar het gaat niet van harte.

Uiteindelijk arriveren we op de luchthaven zonder noemenswaardige incidenten. We checken in en vliegen probleemloos naar Sydney.

Helaas is het grijs en bewolkt in Sydney maar we weten dat de komende dagen zeer zomers worden. Onderweg spotten we de vliegende honden die uit centennial Parc zijn opgestegen om te gaan fourageren.

We arriveren in Bondi waar we Lau bij Tho afleveren en gaan naar ons nieuwe appartement bij Beach Road. Het is een prachtig beach appartement waar we onze laatste Aussie dagen zullen doorbrengen.

We maken er snel kwartier en stoppen de kleine wereldreiziger onder de wol.

Intussen heeft Tho eten gemaakt en smikkelen en smullen we van de door hem gemaakte hartige taart.

We zijn blij Tho weer in ons midden te hebben, helaas moet hij werken maar zal zeker aan de randen van de dag aansluiten. Aangezien het morgen nog geen super stranddag wordt gaan we de Bondi to Manly walk. Nu eerst weer in een nieuw bed in slaap vallen.

One thought on “Over een markt en terug in Bondi

Leave a Reply