Temple of Tooth and a license to grill

We dalen onze berg af nadat we heerlijk geslapen hebben en gaan onderweg naar de Temple of Tooth in Kandy.

Kandy, de hoofdstad van Hill Country is een leuke bruisende stad gelegen in een vallei met een meer in het centrum. Het meer is aangelegd in de 19e eeuw. Het eiland werd gebruikt door de koning als huis van plezier, totdat de Britten er in 1815, na de verovering van Kandy, een munitie opslag van maakten.

We parkeren de auto op een strategische plek en lopen naar de Tempel van de Tand of Sri Dalada Maligawa. Hier bevindt zich de belangrijkste boeddhistische reliek van het land: de tand van Boeddha. De tempel uit de 16 eeuw stond midden in het koninklijk paleis. Toen de Nederlanders de stad in 1765 aanvielen werden tempels en paleis geplunderd.

De dames moeten hier zeer tempelwaardig gekleed gaan; ze moeten nog net geen burka aan maar het scheelt niet veel. De dames tempel politie controleert zeer streng. Gelukkig hebben de dames uit het reisgezelschap goed naar Marcus geluisterd en ondervinden we geen problemen.

De tempel is gevuld met bedegangers die allemaal maar een doel hebben: het aanschouwen van Vadahitina Maligawa.

Deze met edelstenen afgezette gouden kist in de vorm van een stoepa is alleen te zien tijdens de ceremonie van de tand. De gouden kist heeft drie sleuteldragers en drie sleutels zijn nodig on het kistje te openen.

In het Alut Maligawa treffen we vele Boeddha beelden aan al dan niet verkregen door schenkingen van andere landen.

Een reeks schilderingen op de muren vertelt het verhaal van de tandreliek en hoe het in Kandy terecht is gekomen.

Het Raja Tusker Museum is gewijd aan Raja, de olifant die gedurende 50 jaar, tot aan zijn dood in 1998 de kist met de tand van Boeddha droeg tijdens de processie (Esala Perahera)

In de audience hall dat tot 1815 een rechtbank was, werd het verdrag ondertekend dat een eind maakte aan de soevereiniteit van Kandy en de macht aan de Britten overdroeg.

Na al dit culturele informatiespervuur besluiten we te gaan lunchen in Kandy. Tot onze vreugde vinden we een in TripAdvisor aanbevolen restaurant met de veel belovende naam License to Grill. Het kost wat moeite het te vinden maar uiteindelijk met behulp van google en locals kunnen we ons installeren op de rooftop. We nuttigen er een heerlijke burger met super lekkere drankes zoals ginger met tamarinde juice. Dit trendy restaurant snapt het volledig !

Na de lunch wandelen wat door de stad en hebben spijt dat we niet langer hebben om deze stad te verkennen.

ze hebben zelfs een soort Hema hier moet niet gekker worden

We vertrekken richting Digana waar we verblijven in de Polwaththa Eco Lodge. De Traveler en het gezelschap worden met jeeps naar boven gebracht, de jeep met de bagage wordt bestuurd door Yannick op verzoek. Daar aangekomen worden we verwelkomt door de eigenaar een Sri Lankees die redelijk Nederlands spreekt, hij is getrouwd met een Nederlandse en zij blijken in Hellevoetsluis gewoond te hebben. We hebben een geanimeerd gesprek en de kamers blijken hutten te zijn met uitzicht op het regenwoud. Dit beloofd een bijzonder verblijf te worden.

3 thoughts on “Temple of Tooth and a license to grill

  1. Sweet memories aan Kandy, waar mijn opa en oma boven op een heuvel in hun prachtige huis jaren hebben gewoont. De theeplantages, de Boedist ( Thero), die iedere dag met wierook langs kwam, de Tempel van de tand, Mahaweli River.
    Heerlijk om te lezen dat jullie het zo geweldig hebben!

Leave a Reply