Van Bundula naar Galle, last stop before we drop

En voor de laatste keer staan we voor het kraaien van de haan op. Deze keer willen we een zonsopgang zien en gaan we vogeltjes kijken in het Bundala National Park. Onze chauffeur pikt ons buiten het park op en rijdt via een polderweggetje ons naar de ingang. Aan beide zijden stroomt het water van de lagune’s en spotten we in het ochtendlicht serieus veel serieuze vogels.

Bundula strekt zich uit over 20 km langs de kust en bestaat uit junglestruiken en duinen, waarin hier en daar brakwater lagunes en zoutpannen liggen. We kunnen hier de bruin kapjungletimalia, de indische nimmerzat, de witwangstern en de grijze pelikaan aantreffen. Flamingo’s komen er ook voor in de trek periode, echter hun aantal loopt terug door een verminderd zoutgehalte in de lagune’s.

Ook apen, jakhalzen, wilde zwijnen en olifanten komen ervoor en natuurlijk salties, zoutwater krokodillen. Kortom genoeg te zien…..

Uiteindelijk rijden we het park weer uit en zien een lijk drijven van een hert wat door een krokodil gegrepen is; daar heeft hij nog dagen voer van.

Dat er olifanten zijn bewijzen de sporen en de uitwerpselen, helaas zagen we ze vandaag niet

We gaan we retour richting Saraii Village waar we uitchecken en richting Hikkaduwa gaan onze eindbestemming. We maken onderweg een stop in Galle. Galle is al eeuwen een pleisterplaats voor handelaren, vissers en ontdekkingsreizigers. Nadat de Nederlanders in 1640 de haven hadden veroverd op de Portugezen bouwden ze verder aan de vestingwerken. In de hoogtij dagen waren er naast regeringsgebouwen ook magazijnen en huisvesting voor gezinnen.

Een en ander is nog steeds zeer goed geconserveerd:

De klokkentoren

De Dutch Reformed Church

All Saints Church

De leynbaan

National Maritime Archeology Museum

Het is een prachtig stukje VOC geschiedenis en we zijn blij dat we dit kunnen zien.

De Traveler en zijn kompanen maken zich nu klaar voor de laatste stop in Hikkaduwa waar ze hun laatste dagen zullen doorbrengen. Maar daarover meer in de volgende blog……

Leave a Reply