Over elfjes, tunnels en watervallen…….

Vandaag reizen we af in de richting van Borgarnes, een gemeente en stad gelegen op een rotsachtig schiereiland aan de kust van de Borgarfjörður in IJsland.

Onderweg bezoeken we natuurlijk van alles, zodra we iets leuks, moois of spectaculairs zien stappen we uit en gaan we op verkenning uit. De eerste stop is in Hafnarfjordur de tweede stad qua grootte van IJsland.

Hier willen ze graag weten dat ze roots hebben met de vikingen en hebben dan ook allerlei artefacten langs de weg staan.

Na al dit moois treffen we het elfen parkje aan waar zowaar een elfen winkel is en een bijzondere fontein waar het huldufolk graag bijeenkomt.

We struinen wat door het parkje heen en besluiten weer in de auto plaats te nemen om verder te trekken.

De Hvalfjarðargöng (“Walvisfjordtunnel”) is een tunnel in het zuidwesten van IJsland op ongeveer 35 kilometer afstand van Reykjavik. De tunnel ligt onder de fjord Hvalfjörður en is een onderdeel van de Hringvegur. Hij is 5762 meter lang en op het diepste punt bevindt men zich 165 meter onder de zeespiegel. Omdat men nu de hele Hvalfjörður niet meer hoeft om te rijden, verkort de tunnel de afstand van Reykjavik naar het noorden en westen van IJsland met 45 kilometer en de afstand naar Akranes met 60 kilometer. De tunnel is het enige stuk weg van IJsland waar tol geheven wordt en is bovendien IJslands enige onderwatertunnel.

In Akranes gaan we de Akranesviti uit 1918 en 1947 bekijken. De beheerder weet niet hoe snel hij uit zijn hok moet komen om ons brochures in de hand te stoppen en uit te leggen wat er allemaal te doen is.

De traveler heeft geluk, het is laag water en hij kan naar de oude toren lopen en het monument van de overleden vissersmannen bewonderen.

De nieuwe vuurtoren kan bezichtigd worden en op 21 m hoogte heb je mooi uitzicht over de omgeving.

In de vuurtoren is een permanente expositie van locale kunstenaars en ook buiten tref je allerlei kunstwerken aan.

Daarna willen we een geologisch museum bezoeken echter de stenen (collectie) is verpatst en er is een openlucht museum van gemaakt. We besluiten wat rond te lopen en wat plaatjes te schieten en te picknicken op de parkeerplaats.

Bij het verlaten van Akranes zien we nog het stadion van de plaatselijke voetbalclub die diverse keren landskampioen geworden is in IJsland.

Uiteindelijk rijden we richting Borgarnes. De stad Borgarnes telt 1.759 inwoners. Het stadje ligt 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Reykjavík en is verbonden met de hringvegur via de tweede grootste brug in IJsland, de Borgarfjarðarbrú. Het warme water in de stad komt uit Deildartunguhver, de grootste warmwaterbron ter wereld.

We droppen onze koffers in ons hotel Ensku Husin, het Engelse huis, een oude Engelse vis lodge gelegen aan de rivier de Langa. Het ziet er prachtig uit, alleen de kamers zijn ernstig klein.

Na de spullen gedropt te hebben gaan we weer op weg naar wat bezienswaardigheden. Ongeveer 20 km voorbij Reykholt, in de rivier Hvítá, treffen we de intrigerende watervallen Hraunfossar en Barnafoss aan. Mooie watervallen die het smeltwater uit de bergen afvoeren richting zee.

Wij hebben gelezen over de grootste lavatunnel in IJsland die je kan bezoeken onder begeleiding van een gids. Via een complexe route arriveren we op het prive terrein van een boer waar de lavagrot gesitueerd is. Helaas blijkt dat de tour is uitgevallen en dat we nog minimaal een uur moeten wachten om de tunnel te bekijken. Dat ziet de Traveler niet zitten, de vriendelijke eigenaar verwijst hem naar een andere lava grot die je zonder gids kan bezichtigen, via een dirt road komen we aan bij een met sneeuw gevulde lavagrot die de Traveler natuurlijk betreedt. Een mooie selfie en additionele foto’s zijn een blijvende herinnering aan dit bijzondere geologische fenomeen.

Na het bezoek aan de aan de lavagrot rijden we over weg nr. 518 terug naar Reykholt, hier treffen we de grootste heetwaterbron van IJsland, Deildartunguhver.

Deze bron levert 180 liter kokend heet water per seconde. Dit water gaat via een pijpleiding naar Borgarnes en Akranes.

Uiteindelijk komen we weer terug in de Engelse vis lodge waar we een super diner hebben met lam en heilbot.

Gelukkig breekt de zon vol door de wolken en kunnen we nog genieten van de zon om 22.45 de dames poseren nog wat voor de lens en dan is het tijd om naar bed te gaan.

One thought on “Over elfjes, tunnels en watervallen…….

  1. Leuk om te zien! Wij zijn daar ook geweest. Wij zijn in Vidgelmir lava grot geweest. Zaten in Husafel hotel (restaurant en hotel beide aanraders, echt top).
    En natuurlijk zijn wij ook op en in de gletsjer geweest. Heel veel plezier en goede reis!

Leave a Reply