Over wonderschone vergezichten en een ferry die niet ging…….

Vandaag trekken we verder Westurland in, we nemen afscheid van de jonge eigenaren van het Ensku Husin en nemen de gelegenheid te baat om nog snel even een heuse zee waterval te bekijken die vlakbij het Ensku Husin ligt.

Aangezien we een behoorlijk eindje gaan tuffen en het maar de vraag is of we diesel kunnen tanken besluiten we de eerste de beste pomp te nemen; tanken in IJsland is eigenlijk heel gemakkelijk, je kan alleen maar betalen met een creditcard en je moet eerst inschatten hoeveel je ongeveer denkt af te nemen. In ons geval dachten wij zeker 40 liter te moeten tanken en aangezien je alleen maar in hoeveelheden van 1000 kronas van te voren kon aangeven, besloten wij dat 10000 kronas voldoende moest zijn. Grote hilariteit dat er exact voor 10000 kronas getankt werd en er geen druppel meer bij kon. Vanaf nu is het natuurlijk voor de Wormholetraveler een sport om het juiste bedrag in te schatten. Voorlopig staat ie eerste in de rangschikking.

Het Westurland toont ons de ene na de andere mooie vergezichten; we boffen met het weer, zonnig met een wolkje hetgeen in IJsland best iets bijzonders is.

Nadat we een krater voorbij gereden zijn treffen een basaltplateau met wel 15 hoge basaltzuilen aan. Spectaculair en je vraagt je af hoe indrukwekkend dit miljoenen jaren geleden moet zijn geweest.

Aan het eind van het plateau staat een klein kerkje wat zo kenmerkend voor IJsland is, natuurlijk lopen de schapen los rond, hetgeen van de chauffeur enige oplettendheid vereist.

Voort gaat het waarbij opnieuw de vergezichten in crescendo gaan

We komen in Bodir aan alwaar we een prachtig zwart kerkje uit 1847 mogen vereeuwigen.

Achter het kerkje kijk je tegen het bergmassief wat nooit verveelt, het spel van licht en wolken varieert met de minuut en geeft een prachtig beeld wat bijna niet vast te leggen is.

Het kerkje is gelegen op een landtong en het natuurgebied er achter geeft een goede samenvatting van de IJslandse flora en fauna.

We rijden door en maken een stop in Arnarstapi waar de Wormholetraveler een mini trek doet richting Hellnar om de vogelrotsen te bekijken en de rest van het gezelschap door rijdt en de Traveler opwacht in Hellnar om daar dan gezamenlijk weer koek en Zopi te gebruiken in de lokale eettent aan het eind van de trek.

Eerst bewonderen we Bardur, een groot stenen beeld van een trol.

Dan gaat de traveler onderweg voor zijn mini hike en schiet natuurlijk mooie plaatjes

Gelukkig heeft het reisgezelschap zijn belofte gehouden en wacht de Traveler op om gezamenlijk heerlijke hot choco en wafels met slagroom te veroberen in het Fjoruhusid.

Consternatie alom als de Traveler ineens dolfijnen ontdekt die onder de neus van het gezelschap een beetje loom heen en weer aan het zwemmen zijn. Gelukkig doet de telelens weer zijn nuttige werk en wordt het bewijs vast gelegd.

Hierna bewonderen we de klif waar drieteen-meeuwen nestelen.

Verder gaat het richting Londrangar waar twee hoge kliffen de horizon overheersen. Er mogen geen drones vliegen ivm de aanwezige broedende vogels en terecht vindt de Traveler

Natuurlijk moet er een strand met zwart (vulkanisch) zand bekeken worden dus wordt er opnieuw een stop gemaakt

Onderweg word je regelmatig gewaarschuwd over vogels op de weg, verbazingwekkend is dat er weinig slachtoffers te betreuren zijn.

In het kustplaatsje plaatsje Rif is een Noorse Stern kolonie; je zou verwachten dat deze beesten op de kliffen nestelen, niets is minder waar…

Ze nestelen in het gras en als je uit de auto stapt wordt je ter plekke aangevallen zoals Marina ondervindt.

Opvallend is hier ook de 412 m hoge zendmast uit 1959die gebruikt wordt voor navigatie van schepen en vliegtuigen.

In Grundarfjordur heeft het kerkje prachtige gebrandschilderde ramen.

Uiteindelijk komen we in Stikkisholmur aan, een mooi havenstadje met gezellige restaurantjes en oude houten huizen. Voordat we gaan inchecken in ons hotel bezoeken we het vulkaan museum genaamd Eldfjallasafn. Het heeft een prachtige collectie kunstwerken met als thema vulkaanuitbarstingen en een interessante verzameling gesteenten. We kijken een documentaire over vulkanisme en tegen sluitingstijd verlaten we het museum en gaan richting ons hotel.

Ook dit keer hebben we een hotel geboekt die Traveler wel bekoord; het Fransiskus hotel is een voormalig klooster geweest en is nog steeds een zijvleugel van het lokale ziekenhuis. De kamers zijn voormalige ziekenhuiskamers qua grootte en sanitair verder qua aankleding behoorlijk steriel maar wel lekker groot. De Traveler denkt dat de aanwezige gasten gewoon patiënten zijn en dat het reisgezelschap per ongeluk in het ziekenhuis geplaatst is. Het aantal slecht ter been zijnde grijze dakduiven is opvallend ……………….

Wat ook vreemd aan het hotel is dat er een inpandige kerk is waar toevallig de mis gehouden wordt op het moment dat de Traveler en Co hun intrede doen. Het ziet er allemaal wat koel uit maar ja het is IJslandse stijl.

Na afloop komen we wat nonnetjes tegen die vrolijk met Gerard aanpappen en uit de doeken doen wat er allemaal op paaps gebied georganiseerd is.

Dan hebben we een kleine tegenslag, we worden geinformeerd dat onze veerboot malheur heeft en dus morgenochtend uit de vaart genomen is.

Dat betekent dat we het vogeleiland Flatey niet kunnen bezoeken en 450 km moeten omrijden om op onze volgende bestemming te komen. De Traveler en zijn gezelschap laten zich hierdoor niet uit het veld slaan en ter plekke wordt een alternatief programma uit de grond gestampt.

Als troost fêteren we ons zelf op een troost diner in het nr 1 Tripadvisor restaurant alwaar we ons de vis en vlees gerechten prima laten smaken.

De sfeer zit er goed in als IJsland gelijk speelt tegen Argentinie. Alhoewel er nog niet echt van een echte WK koorts sprake is…

Moe maar voldaan keren we terug in het ziekenhuis, uh hotel en in ons verduisterde kamer vallen we al snel in slaap. Morgen op weg naar Patriksfjordur….

One thought on “Over wonderschone vergezichten en een ferry die niet ging…….

  1. Jee .. wat een adembenemend mooie fotos en wat een mooi weer ( het zal wel koud zijn aan de muts van Fried te zien , maar wel een zonnetje ! ) ,
    En Fried … doe mee aan BP precisie tanken de volgende keer … jij gaat winnen hoor 😉

Leave a Reply