Shop till you drop….

Na een onrustig door jetlag beheerst nachtje wordt er buiten de hotelpoorten ontbeten. De foodies in het reisgezelschap hebben een nieuw ontbijtrestaurant gevonden die uitgeprobeerd moet worden.

Aangekomen in Edmonton valt eigenlijk op dat de inwoners zich afvragen wat je daar in hemelsnaam komt doen als toerist. Edmonton is de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta. Het is de vijfde stad van Canada, na Toronto, Montreal, Vancouver en Calgary. In de Edmonton Metropolitan Area wonen zo’n anderhalf miljoen mensen. De Edmontonians leven dus in een stad die meer dan honderd jaar oud is en waarvan de industrie rondom vooral is gebaseerd op de oliemarkt en op de noordelijker gelegen diamantmijnen in de Northwest Territories. Edmonton heeft haar eigen universiteit, de University of Alberta, en staat bekend als de festivalstad, door het grote aantal culturele activiteiten dat er wordt georganiseerd. Het ligt op 668 meter hoogte boven zeeniveau, in het centrum van de provincie Alberta. De rivier North Saskatchewan snijdt door de stad, en stroomt helemaal door tot aan de Hudson Bay. De rivier wordt in de stad omringd door vele kreken en ravijnen, maar dit heeft de overheid niet weten tegen te houden om deze gebieden te bebouwen en bij de stad te betrekken.

Edmonton heeft een noordelijk landklimaat met extreme temperaturen: de zomers zijn kort maar warm, en de winters zeer koud. De gemiddelde maximumtemperatuur in de winter is -8, en de minimumtemperatuur -19 graden Celsius. In juli stijgt de gemiddelde maximumtemperatuur net boven de 20 graden. De temperatuur daalt 41 dagen per jaar onder de -20 graden Celsius.

Vandaag is het warm wordt ons verteld terwijl een harde wind de stad geselt bij een temperatuur van ongeveer -5 C. Huiverend van de kou loopt het gezelschap dik ingepakt naar het ontbijt restaurant om daar bijna onderkoeld te arriveren. Dit zijn de momenten dat de Traveler naar een subtropisch klimaat verlangd.

Het ontbijt is spectaculair, de keuze is reuze en de eitjes zijn kakelvers en de zalm is zojuist aan komen zwemmen. EOB is een hip ontbijtrestaurant waar we volledig aan ons trekken komen en waarop ee een gehele dag op kunnen teren.

Zoals gezegd is het koud en guur wat al voorspeld was dus hebben we een indoor activiteit gepland, we bezoeken de WEM een topattractie……

De West Edmonton Mall is een winkelcentrum in Edmonton, de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta. Het is het grootste winkelcentrum in Noord-Amerika en tot 2004 was het de grootste in zijn soort in de wereld. De mall bevat meer dan 800 winkels en ruim honderd eetgelegenheden op een vloeroppervlak van zo’n 540.000 m² en heeft met een capaciteit van 20.000 parkeerplekken de grootste parkeerplaats ter wereld. Wanneer het Al Maktoum International Airport in Dubai (stad) volledig in gebruik is genomen, neemt deze de eerste plaats over met 100.000 parkeerplaatsen. Het complex is in handen van de Triple Five Group die ook het beheer uitvoeren.

Het winkelcentrum opende zijn deuren in 1981 (ruim 800 winkels) en is sindsdien enkele malen verder uitgebreid. Naast winkels kent de West Edmonton Mall ook een midgetgolfbaan, een bioscoop, een casino, hotels, een waterpark en het attractiepark Galaxyland. De totale bouwkosten voor het complex bedroegen ruim een miljard Canadese dollar.

De schaatsbaan midden in de mall is best wel groot en veel shoppers draaien hun pirouettes daar.

Na aankomst besluit het gezelschap zich op te splitsen en zich op gezette tijden te melden zodat er enig zicht is op de whereabouts.

Het gezelschap doet geslaagde aankopen waarbij de aanschaf van Sorel laarzen met 50% korting en de Europese prijs in Canadese dollars er boven uit steekt. Volledig amechtig van dit kapitalistische feest keren we terug naar downtown Edmonton waar de buit bekeken en bewonderd wordt.

‘s Avonds hebben we gereserveerd in een Japans restaurant die aanbevolen wordt voor zijn sushi. Ook hier komt er van allerlei lekkers op tafel en het reisgezelschap smikkelt er rustig op los.

Op de terugweg besluiten we naar het Alberta Legislature building te gaan waar het aanpalende park versierd is met kerstlichtjes en licht sculpturen.

Tientallen fotomomentjes worden vastgelegd en zonder dat we er erg in hebben loopt de tijd naar middernacht.

Dan slaat de jetlag in alle hevigheid toe en keert het gezelschap klappertandend van de kou richting hotel alwaar het bed en de schone slaap wacht.

3 thoughts on “Shop till you drop….

Leave a Reply