the Alberta 16A West to Jasper

Opnieuw ontbijten we in ons meest favo breakfast restaurant EOB en genieten opnieuw van een heerlijk ontbijt en dito koffie. Waarna we uitchecken bij het hotel en onderweg gaan richting Jasper.

We rijden langs het luchtvaart museum en rijden dan uiteindelijk de 16A op.

De route voert over de Alberta 16A West en heeft een lengte van zo’n 350 km. De eerste 200 km zijn niet vermeldenswaard; eigenlijk is het gewoon saai, een bijna rechte weg met bijna geen verkeer, laat staan een mooi landschap.

Uiteindelijk stoppen we bij de Folding Mountain Brewing waar we een klein hapje eten en biertjes sampelen. De biertjes worden in z.g. flights aan geleverd in een tray per vier zodat je van licht naar zwaar kan proeven. We proeven o.a. Honey Wheat, Pale Ale, Hefe, Cranbery Sour, Flash IPA, Porter, Moraine en Winter Ale. Prima biertjes allen met een bijzondere smaak.

Deze pitsstop heeft het gezelschap weer opgefrist en door gaat het naar Jasper. Daarvoor moeten we het National Park in via de Icefield Park road. Bij de gate aangekomen weet Marina de Ranger ervan te overtuigen dat ondanks dat we in twee auto’s rijden we maar een parkkaart nodig hebben. Het landschap verandert dramatisch; ineens rijden we in een prachtig berglandschap en worden er regelmatig steenbokken en herten gespot.

Uiteindelijk arriveren we bij de Sawridge Inn waar we inchecken. Het is al volledig in kerstsfeer en het ziet er prachtig uit.

We leveren de ski-gear in bij de receptie want die beheren het skiraum. Alleen skischoenen zijn toegestaan op de kamer.

Dan ondervindt het gezelschap de eerste kleine tegenslag; helaas wordt onze avond icewalk afgelast omdat de rivier in de Canyon nog niet volledig bevroren is en er dus niet op de rivier gelopen kan worden en de organisatie geen risico neemt. Jammer maar helaas. Wel wonderlijk want wij vinden -13C in de avond best koud en in Nederland bij deze temperaturen komen de rayonhoofden bijeen. Maar goed er wordt geen risico genomen.

We besluiten Jasper in te gaan om e.e.a. te verkennen. Precies op dat moment heeft een kudde Elk’s besloten te gaan grazen naast het hotel. De Natuur komt bij u langs in Canada.

Jasper is een typisch mountain dorp wat volledig met kerstlichtjes versierd is. Aangezien het donker is tussen 16:30 hr en 09:00 hr geeft dat wel een mooi effect.

We checken of de prive tour voor Valeska en Marina geregeld is en hoe laat en waar ze zich op de berg moeten melden.

Ook checken we het restaurant waar we op kerstavond gereserveerd hebben en proberen een nice table te scoren. Na wat groceries gescoord te hebben gaan we weer terug richting hotel. De temperatuur is inmiddels -15C en de Wormholetraveler vraagt zich af hoe koud moet het wel niet worden om de avond Maligne icewalk tour door te laten gaan.

We eten in de après ski bar van het hotel onder een gigantische bizon kop bij de openhaard.

Er staat trouwens een opgezette wolf op ware grootte op display en de Traveler wist niet dat zo’n beest zo groot is…gigantisch !

Het is trouwens sowieso een gezellige dieren-bedoening in Jasper want naast Poema en Grizzly komt ook de zwarte beer in ruime mate voor. Voor de onwetende hotelgast, ook hiervoor een opgezet exemplaar ter leringe ende vermaak. De Wolverine is zeldzaam doch zeker te spotten in het national park.

Daarna spelen we nog een spelletje kaart in de lounge en then we call it the day.

3 thoughts on “the Alberta 16A West to Jasper

  1. Wat gaaf allemaal en de dieren bijna op schoot, hoe tof is dat! Wat een geweldige jubileum reis is dit voor jullie. Mis wel info over de privetour van Marina en Valeska, of is dat een apart epistel waard? Allemaal de hartelijke groeten van NWSP 33.

Leave a Reply