Last destination Cartagena de Indias

Vandaag rijden we per taxi richting Cartagena de Indias gelegen op 267 km een 5 uur durend ritje waarbij we via de Cienaga Magdalena rijden. De Chauffeur die ons komt ophalen lijkt wel een piloot maar blijkt een heel betrouwbare ervaren kerel te zijn en zeker geen brokkenpiloot.

Cartagena, sinds het koloniale tijdperk bekend als Cartagena de Indias, is een van de belangrijkste havens aan de noordkust van Colombia in de Caribische kustregio , grenzend aan de Caribische zee. Als voormalige Spaanse kolonie was het een belangrijke haven voor de export van Peruaans zilver naar Spanje en voor de import van tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het was verdedigbaar tegen aanvallen van piraten in het Caribisch gebied. De strategische ligging van de stad tussen de rivieren Magdalena en Sinú gaf haar ook gemakkelijke toegang tot het binnenland van Nieuw-Granada en maakte het een belangrijke haven voor de handel tussen Spanje en zijn overzeese rijk. Het moderne Cartagena is de hoofdstad van het Bolívar-departement en heeft zo’n 1 miljoen inwoners waardoor het de vijfde grootste stad in Colombia.

We laten ons Caraïbische paradijs achter ons en maken ons op voor een heftig ritje. Na Santa Martha gepasseerd te zijn rijden we in de richting van een soort afsluitdijk die een lagune afsluit van de zee.

De dorpen waar we doorheen rijden worden bewoond door vissers families die het niet breed hebben. Opnieuw worden we geconfronteerd met grote armoede en omstandigheden waarin mensen vechten voor hun bestaan. De vervuiling is ongelofelijk en we realiseren ons hoe bevoorrecht we zijn.

De rit duurt en duurt en behoudens een korte stop rijd onze chauffeur recht op het doel af.

We arriveren uiteindelijk in Cartagena als de zon al weer ondergaat.

In de stad heeft net een onweersbui huis gehouden en we rijden tot aan de assen in het water.

Het verkeer is chaotisch druk en we moeten weer even schakelen met deze cultuurschok.

We duiken de wijk Getsemani in en komen in een wir war van straatjes terecht waar onze Casa gelegen is. Getsemani, ooit een district dat werd gekenmerkt door misdaad, ligt net ten zuiden van het oude ommuurde fort, het is de hipste wijk van Cartagena en een van de nieuwste hotspots van Latijns-Amerika geworden, met pleinen die ooit het toneel waren van drugshandel en die werden teruggewonnen en oude gebouwen die werden omgevormd tot boetiekhotels.

Casa Relax is een beauty van een B&B die net in het rustige deel ligt van Getsemani en dus heerlijk relaxed is. Vanuit hier gaan we nog eenmaal een dagje de tourist uithangen om daarna weer terug te vliegen naar Nederland.

We bedanken de chauffeur voor de bewezen diensten en maken snel kwartier. We hebben geluk, het nr 1 restaurant van Getsemaní ligt tegenover de Casa Relax waar wij verblijven. En nog groter geluk, we kunnen gelijk een tafel voor 4 bemachtigen. De locatie, een restaurant in de openlucht op een binnenplaats, is bijzonder en het eten is heerlijk.

Daarna dwalen we door de wijk en proeven de feest sfeer die hier heerst overal wordt er muziek gemaakt en gedanst.

De temperatuur is aangenaam zo’n 28 graden dus flaneren we er op los. Aan het einde van de avond keren we weer terug in de Casa en gaan naar bed. Morgen op tour in Cartagena.

Leave a Reply