Wijn proeven in Zuid Afrika

Door de storm die ‘s nachts over Gansbaai raasde konden we helaas niet op Great White jacht gaan en moest het programma omgegooid worden. Op suggestie van Shelag de eigenaresse van de Whale Rock Lodge besloten we om een aantal Caves te bezoeken en en passant de lunch te genieten daar. Zo gezegd zo gedaan de Hermanus wijnroute zouden we gaan volgen.

20120709-182541.jpg

Voorzien van kaart en tomtom gingen we op weg. Al gauw moesten we van de gewone weg af en reden we op een onverharde weg die gelukkig een beetje nat was zodat de witte 4×4 al snel een bruine 4×4 was. Gelukkig hadden de chauffeurs ervaring met dit soort wegen en reden alsof ze op de groene kruisweg aan het cruisen waren. Daar was het eerste bord wat aangaf dat er cave te vinden was……een smal weggetje leidde ons tussen de wijnranken naar…..ja waar naar toe eigenlijk. Onze 4×4 werd behoorlijk beproefd en al gauw bleek dat we in de wijngaard aan het rondcrossen waren en niet onderweg waren naar de cave. Chauffeur Yannick werd verordoneerd op zijn schreden terug te keren en na een hotsenknotsen rit kwamen we weer op de normale modderweg. Al snel daarna werd de eerste cave gevonden; Creation waar we in een lounge-achtige omgeving heerlijk witte en rode wijntjes konden samplen.

20120709-182925.jpg

20120709-182951.jpg

De Bob Laurence vermaakte zich met caffee latte terwijl de rest van het gezelschap steeds lolliger werd. Na alle beschikbare wijntjes geproefd te hebben en een lijst met dealers in NL gescoord te hebben werd het tijd om verder te gaan. Aldus geschiedde…………on the road again en ja hoor na een aantal km de volgende cave Johnson & Newton waar we gelijk maar besloten te blijven lunchen. Groot was de verrassing dat we een Nederlandse serveerster hadden die was blijven hangen in Hermanus en hier op de Cave werkte. Ze was blij om weer eens Nederlands te spreken en gaf ons allerlei tips en wetenswaardigheden over de cave. We genoten van het uitzicht over de vallei die Hemel en Aarde heette en begrepen best wel dat hier heerlijke wijntjes vandaan kwamen. Na de lunch was er gelegenheid om opnieuw te wijntjes te proeven waar een gedeelte van het reisgezelschap gebruik van maakte. Ook hier uitgebreide informatie over de wijnen en informatie over de Nederlandse importeur die in Koog aan de Zaan zat.

20120709-183010.jpg

Na uitgeleide te zijn gedaan door de eigenaar vertrok het gezelschap lichtelijk beneveld weer richting Hermanus gelukkig was onze Bob nog helder en reed ons weer veilig terug. In Hermanus vonden we een baai waar we walvissen konden spotten en ja hoor het geluk was met ons; een aantal zuidkapers waren aan het dollen, breechen, met de vinnen op het water slaan kortom waar hadden we dat ook al weer eerder gezien ?
Uiteindelijk weer terug in de Lodge waar Shelag goed nieuws voor ons had ! We zouden gaan Great White duiken de volgende dag…..cool. Eerst nog even klaarmaken voor de laatste avond in Hermanus, op aanraden van Fried z’n nicht Jannie gingen we eten in het restaurant Lemon Butta wat bekend stond om heerlijke vis en sushi’s. Lemon Butta was heerlijk en een gave tent om te eten. Moe en toch wel een beetje gespannen om wat komen ging kropen we in onze gigantische bedden.

Leave a Reply