Back to Amman

De laatste ochtend van ons mooie Travel in Jordanie is aangebroken. We kunnen nog tot laat in de middag in het resort blijven want we vliegen pas ‘s avonds retour richting Nederland. De Traveler en Ibu Marina verplaatsen zich nog een keer richting het dode zee strand terwijl de Grijze Postduif en Full Maya zich bij het zwembad ophouden. We zijn gepakt en gezakt en zullen in de middag richting Mount Nebo en het stadje Madaba gaan om daar onze laatste uurtjes in Jordanie te slijten.

De rust is wedergekeerd in het Dead Sea Resort & Spa en er heerst een soort lome kalmte in het hotel. De warzone in het ontbijt restaurant is als sneeuw voor de zon verdwenen en we kunnen uitgebreid in alle rust ontbijten. Wel moeten we alert zijn op de kraaien die exact weten wanneer je je hielen licht om iets te halen, je hebt hun nog niet je rug toegekeerd of ze slaan onverbiddelijk toe.

Na het ontbijt gaan we richting strand waar we nog een keer in de dode zee drijven en van het zonnetje genieten.

Het wordt drukker en drukker op het strand en we besluiten richting zwembad te gaan waar Full Maya en de GPD onder de parasol schuilen voor de onbarmhartig schijnende zon. Ook hier dollen we nog wat in het zwembad maar tegen tweeën besluiten we om uit te checken en lekker op het gemak op weg te gaan.

De bestemming is Mount Nebo ( Arabisch : جَبَل نِيبُو , Jabal Nībū ), het is een verhoogde bergkam in Jordanië , ongeveer 710 meter boven zeeniveau . De berg Nebo, die deel uitmaakt van het Abarim -gebergte, wordt in de Bijbel genoemd als de plaats waar Mozes voor zijn dood uitzicht kreeg op het Beloofde Land . Het uitzicht vanaf de top biedt een panorama van de Westelijke Jordaan oever over de vallei van de Jordaan . De stad Jericho is meestal zichtbaar vanaf de top, net als Jeruzalem op een zeer heldere dag. De bijbelse stad Nebo, nu bekend als Khirbet al-Mukhayyat, ligt op 3,5 km afstand.


Volgens de Bijbel ( Deuteronomium ) beklom Mozes de berg Nebo, in het land Moab (vandaag in Jordanië ), en van daaruit zag hij het land Kanaän (het beloofde land ), waarvan God had gezegd dat hij het niet zou binnengaan; Mozes stierf daar toen.

Het is een redelijk slingerende bergweg die ons leidt naar de top van de berg.

Op de top van de berg Nebo staat een christelijke kerk uit de Byzantijnse tijd.

Op 20 maart 2000 bezocht paus Johannes Paulus II de top van de berg Nebo tijdens zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land. Tijdens zijn bezoek plantte hij een olijfboom naast de Byzantijnse kapel, als symbool van vrede.

Paus Benedictus XVI bezocht de site in 2009, hield een toespraak en keek vanaf de top van de berg uit in de richting van Jeruzalem.

Een kronkelig kruisbeeld bovenop de berg Nebo is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Giovanni Fantoni. Het is symbolisch voor het wonder van de bronzen slang waartoe Mozes in de woestijn riep ( Numeri 21:4-9 ) en het kruis waarop Jezus werd gekruisigd ( Johannes 3:14 ).

We genieten van het uitzicht en van de kerk, en vooral van het interieur van de kerk.

Natuurlijk ontmoeten we weer mensen uit allerlei windstreken en natuurlijk zijn de Jordaanse inwoners belangstellend, vrolijk en vooral hartelijk.

Na dit toch wel verassende bezoek, dalen we Mount Nebo af, richting Madaba, een stadje wat in de vallei ligt. Ibu Marina leidt ons naar een parkeerplaats in het hart van de stad, waar we een restaurant vinden en we een heerlijke lunch gebruiken.

Na wat geslenter door de stad, stappen we in en rijden naar de luchthaven. Probleemloos leveren we de 4WD weer in en kunnen met dank aan de WHT soepel inchecken en zijn voor we het weten geïnstalleerd in de Royal Jordanian Lounge; de WHT weet nog steeds door te bonden met de receptionisten en zijn magic lounge card te showen het hele gezelschap in de lounge te krijgen.

We klinken op een goede terugvlucht en als we dan uiteindelijk in de lucht zijn en Amman nog een keer haar nachtelijke vergezicht toont aan ons, beseffen we dat ook deze Travel weer voorbij is.

Morgenochtend zijn we geland op Amsterdam

One thought on “Back to Amman

Leave a Reply