Johannesburg en afscheid van Zuid Afrika

Zondag 15 juli vertrekken wij uit Sabi Sand richting Johannesburg. We zoenen ter afscheid met onze vakantievrienden, vooral Erika en Claudio nemen op Italiaanse wijze afscheid. De wormhole traveler krijgt van Claudio twee dikke pakkerds op z’n wang en niet zonder beloofd te hebben foto’s uit te wisselen en via facebook contact te houden gaan we op weg. De rit gaat via het Drakensgebergte waarbij we op 2100 m hoogte een pas passeren. Het landschap is schitterend, zelfs na twee weken blijft Zuid Afrika ons verbazen. Na een lange rit van 6 uur arriveren we in JoBu zo’n beetje de gevaarlijkste stad van SA. We verblijven in het Protea hotel, een zaken hotel wat na al die luxe best wel wennen is. Via tripadvisor zoeken we een restaurant op wat goed staat aangeschreven, helaas is het niet te vinden en besluiten we naar de shopping mall vlakbij het hotel te gaan. Na het diner en een fanatiek potje klaverjassen komt de slaap al snel.

20120722-193003.jpg

We slapen uit en besluiten laat ontbijt te nemen want we gaan pas ‘s middags naar Soweto, een beetje pech hebben we wel, want zowel het apartheidsmuseum als Goldmine city zijn op maandag gesloten. Daarom hebben we een prive chauffeur genomen die ons door de township Soweto zal leiden. Maar eerst rijden we langs het stadion waar de WK finale tussen Nederland en Spanje gespeeld is. Heilige grond en fotogeniek……

20120722-193429.jpg

Daarna richting Soweto. We zijn onmiddellijk alert Als we nog maar net gestart zijn met de tour; zonder enige waarschuwing wordt de snelweg afgezet door de politie en een paar honderd meter verder op worden een paar overvallers in de kraag gevat die probeerden een auto te hijacken. Na dit oponthoud rijden we naar de plek waar ooit een scholier werd doodgeschoten tijdens de studentenopstanden in Johannesburg. Deze plek symboliseert het verzet tegen het apartheid regime wat uiteindelijke leidde tot de val het regime en de afschaffing van de apartheid. We krijgen uitleg door een student over het monument en de gebeurtenissen toentertijd.

20120722-193029.jpg

20120722-193110.jpg

20120722-193250.jpg

20120722-193339.jpg

Hierna rijden we door naar het huis waar ooit Nelson Mandela en zijn vrouw Winnie hebben gewoond. Het is verbazingwekkend hoe klein alles is, toch hebben ze daar met zes in gewoond. Ook hier krijgen we een rondleiding en leren we veel over een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van Zuid Afrika. Op verzoek brengt onze gids ons nu naar een van de armste delen van Soweto. We mogen er niet in rijden maar vanaf een viaduct hebben we een goed zicht op hoe deze mensen zich hier in leven houden. We zijn diep onder de indruk !

20120722-193149.jpg

Hierna worden we via een van de rijkste wijken van JoBu naar het hotel gereden. We zien kapitale villa’s en zien ook de villa van Nelson Mandela waar hij tegenwoordig resideert. Wat een contrast; het is zoals Laurence zegt, er is geen middenklasse in Zuid Afrika, het is of zeer rijk of zeer arm……. uiteindelijk keren we weer terug bij het hotel waar we ons gereed maken voor onze reis naar de Seychelles,want we vliegen vanavond nog naar Nairobi om uiteindelijk daarvandaan door te vliegen naar Mahe op de Seychelles. Na een diner in de JoBu city waarbij we de take a way aan de locale zwervers geven ( heel normaal in SA), gaan we richting vliegveld waar we zwaaiend met onze oude gold cards in de lounge mogen. Uiteindelijk vliegen we om een uur ‘s nachts naar Nairobi.

Leave a Reply