Shirakawago en Takayama op weg naar het noorden

Vandaag verplaatsen we ons per bus naar de volgende bestemming; de highway express gaat ons uiteindelijk naar Takayama brengen. We lopen naar het prachtige centraal station van Kanazawa waar we de bus nemen.

image

image

image

De halte is snel gevonden en exact op het aangeven tijdstip arriveert de bus. We schuiven de bagage onderin de bus en nemen plaats op comfortabele stoelen. Het landschap snelt aan ons voorbij en al gauw zien we de eerste bergen met sneeuw voorbij komen.

image

Het moge duidelijk zijn we naderen de Japanse Alpen. We stoppen in het plaatsje Shirakawago. Het dorp behoort tot het wereld erfgoed waar de zogenaamde traditionele “Ghasso – zukuri” huizen zijn. Deze huizen hebben zwaar gebouwde steile rieten daken. Ze moeten veel sneeuw kunnen dragen en bij regen moet het water er snel afstromen zodat het riet niet gaat rotten. De huizen werden gebruikt voor de zijderupscultuur. Op de begane grond leefden grote families van 20 tot 30 personen.

image

Het dorp blijkt zeer fotogeniek te zijn en de totaal teller van het aantal vakantie foto’s stijgt snel.

image

image

image

Naast deze specifieke woningen is het toch ook wel bijzonder dat er rijstvelden zijn waar de sneeuw nog opligt. Ook deze en de spectaculaire uitzichten worden voor het nageslacht vastgelegd.

image

image

image

Na een aantal uurtjes nemen we opnieuw de highway express, nu richting Takayama. We komen daar tegen het einde van de middag aan en worden allerhartelijkst ontvangen door de hotelstaf. Het eerste verzoek is om onze schoenen uit te doen en deze in lockers op te bergen. De schoenen worden vervangen door slippers en de wieltjes van onze koffers worden met een doekje schoongemaakt.

image

image

Dit hotel is traditioneel ingericht dus slippers in de kamer, slippers uit op de tatami en wc slippers aan bij het ter toilet gaan. Voor een westerling betekent dat ineens aan allerlei regels voldoen die onmiddelijk vergeten worden op het moment dat je gedachteloos met je schoenen aan richting lift banjerd en dan door een lieftallige Japanse verdreven wordt alsof je de builenpest binnenbrengt. De kamers zijn beeldschoon ingericht en het bed is inmiddels op bijna Japanse hoogte gebracht 30 cm boven NAP.

image

image

image

image

image

De meiden gaan op verkenning in het hotel en scoren onmiddelijk een onsen waar ze lekker in mogen badderen.

image

image

image

We wandelen rond en bekijken een aantal huizen uit de Edo periode en besluiten na een prima diner het bed op te zoeken.

image

De volgende ochtend na een uitstekend ontbijt wandelen we richting de Sannomachi buurt die vele oude straatjes met oude koopmanshuizen heeft. Ook hier is veel te zien en we ontvangen onderricht over het maken van Sake. We kopen een aantal flesjes voor in Nederland en een mooi gestilleerd kruikje wat in huize Zwartewaal te bewonderen zal zijn.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

We hebben geluk want er is ook weekmarkt waar we van alles aantreffen. Van alles wordt er gekocht en we schieten voldoende plaatjes opdat we het niet vergeten.

image

image

image

image

Via een houten brug en poort gaan we opweg naar Yatai Kaikan.

image

image

We komen bij de hal Yatai Kaikan aan, waar de praalwagens staan opgesteld die tijdens festivals gebruikt worden. Sommige wegen tonnen en moeten door 80 man gedragen worden.

image

image

image

image

image

image

image

Daarna lunchen we in restaurant Susuya die numero uno bij tripadvisor staat. We hebben er een bijzondere lunch waarbij we ge-aaid rundvlees op een soort stoof laten pruttelen. Het is zeer smakelijk en zeer betaalbaar, kortom Susuya maakt haar reputatie volledig waar.

image

image

image

image

Tot onze verassing vinden we nog een appetijtelijke pagode en dito tempel welke opnieuw gefotografeerd worden.

image

image

Aangezien we ook nog een gouden tempeldak gezien hebben lopen we die richting op maar het blijkt een brug te ver; het blijkt kilometers verder op te liggen dus halteren we bij de Mac voor een koffie of ijsje.
Daarna richting hotel waar we amechtig op bed vallen, na deze time out gaan we de stad in om toch nog een licht diner te scoren. We dineren op Japanse snelheid kortom in 15 minuten jassen we onze soepjes er doorheen. Daarna retour hotel waarbij de wormholetraveler weer vermanend werd toegesproken na het vergeten van de shoes off. Daarna het bed in om de sorteerhoed weer te laten werken om al die indrukken op volgorde te zetten.

Leave a Reply