Matsumoto

Volledig verkwikt treden we aan bij het ontbijt, de vermoeienissen van onze dagtocht zijn verwerkt en we kunnen er weer tegenaan. Vandaag gaan we Matsumoto bekijken. Matsumoto is omringt door bergen en beroemd om zijn vergezichten en het milde klimaat. Ten noorden van de stad ligt de grootste Wasabi boerderij ter wereld. De Wasabi plant kan alleen groeien in extreem schoon water en het product is dan ook de lokale trots van het gebied. Het milde klimaat is enigzins ver te zoeken want de dag temperatuur komt niet boven de 5 graden, echter de weergoden zijn opnieuw met ons het is een blue skye dag. We besluiten het 400 jaar oude “Zwarte Kraaien” kasteel van Matsumoto met uitzicht op de bergen te bezoeken, Matsumoto-jo. Het is één van de best bewaard gebleven Samurai kastelen van Japan. Het heeft een tentoonstelling met een grote collectie oude wapens en een prachtige tuin. Het geheel is zeer fotogeniek en er worden weer veel MB’s verbruikt om onze digitale plaatjes op te slaan.
Op onze sokken mogen we het houten gebouw van 6 verdiepingen hoog bezoeken. Steenkoud is het binnen, maar fantastisch om te zien en de vergezichten op de besneeuwde bergen zijn prachtig. Ook de tuin is niets te veel over gezegd en het kasteel blijft uit alle hoeken fotogeniek.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Na een korte stop in het Matsumoto city museum waar we even kunnen opwarmen zien we weer alleraardigste zaken

image

image

image

Via Nawate-dori, een straat waar het thema kikkers is en veel winkeltjes het tot een levendig geheel maken, en waar weer van alles te koop is, zelfs messen en pistolen….

image

image

image

image

image

image

image

image

image

lopen we naar het Matsumoto museum of modern art, niet nadat we bij Coco’s onze middagtrek gestild hadden.

image

image

Het MOMA van Matsumoto is indrukwekkend en bevat een aantal prachtige kunstwerken o.a. van de bekende Japanse Kunstenares Yayoi Kusama.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Marina en Linda weten nog even te infiltreren in een creatieve sessie van de bond van plattelandsvrouwen van Matsumoto waar ze gelijk als eregast geregistreerd worden.

image

Daarna nemen we de taxi naar het Japan Ukiyoe Museum. Ongeveer 300 jaar geleden startte een van de rijkste handelaren van de stad, Sakai Yoshiaki, met het verzamelen van de zogenaamde “Ukiyoe woodblock prints” en andere kunst. Zijn nakomelingen bleven er mee door gaan en de collectie bestaat nu uit ruim 100.000 stuks. Een deel van deze populaire prints worden nu geexposeerd. Enkele van de grote vroegere artiesten zijn Suzuki Harunobu, Torii Kiyonaga, Kitagawa Utamaro, Toshusai Sharaku, Katsushika Hokusai en Ando Hiroshige.

image

image

image

image

image

De wormholetraveler is niet een grote fan van deze kunstvorm die sterk op de tekeningen van Kuifje in Japan lijken. Maar het is goed voor zijn ontwikkeling.

‘S avonds besluiten we met cocktails en wat fusion voer in een hippe tent jammer dat ze de logistiek niet volledig onder controle hadden. Dan hadden we gezamenlijk gegeten en niet eerst Ger en daarna de rest. Waarschijnlijk was de kabouter plop in de zaak een uitdrukking van hun service……..

image

image

image

image

image

Hiermee wordt de dag besloten en maken we ons op voor de reis naar Yukosan alwaar we de snow monkeys gaan bezoeken.

Leave a Reply