Van Bhaktapur naar Kathmandu, een caleidoscoop van indrukken

Bhaktapur was de grootste van de drie Newa koninkrijken van de Kathmandu valei en was zoals reeds eerder vermeld de hoofdstad van Nepal gedurende het grote Malla koninkrijk tot aan de 15e eeuw. Hedentendage is het de derde stad van de Kathmandu vallei met een bevolking van 300 000 plus inwoners waarvan de meerderheid nog steeds newars zijn.
Omdat het meer geisoleerd ligt spreekt men hier een variant van het Nepalees. Als werelderfgoed heeft het het best bewaarde paleis en tempels van Nepal. De stad is tevens beroemd om zijn Ju Ju Dhau een speciale yoghurt die goddelijk smaakt.

Deze ochtend beginnen we met het bekijken het koningklijk paleis in Bhaktapur.
We bekijken er de gouden poort,

image
Hier treffen we de commerciele heiligen aan die als je een foto maakt om geld vragen.

image

het koninklijk bad
image

image

image

en de Nyatapola Tempel. Deze steekt 30 m boven Taumadi Tole en hiermee is het de hoogste tempel in Nepal. Het heeft 5 verdiepingen en is gebouwd in 1702 tijdens het bewind van koning Bhupatindra Malla. Het is zo stevig gebouwd dat de aardbeving uit 1934 geen vat had op het gebouw.

image

Na vele foto’s wandelen we richting de Bhairabnath Tempel een prachtige tempel met angstaanjagende beelden.
Op pottery square kunnen we potten kopen en laten we de camera’s weer veel foto’s nemen

image

image

image

image

Daarna vertrekken we richting Patan en komen we uiteindelijk op Durbar Square met tempels in diverse bouwstijlen, o.a. de gouden tempel.

image

image

Belaagd door vrouwen die ons allerlei goed bedoelde rotzooi aanbieden gaan we naar de specialist op het gebied van klankschalen. Diverse mensen laten zich behandelen maar weinig kopen er een.

image

image

Daarna gaan we naar een orthopeed gaat die door Mahamata gesupport wordt. De fameuse Dr. Gyanendra die voor Maha Mata de protheses maakt. We krijgen een rondleiding en maken ook kennis met een jongen die een prothese heeft gekregen en wiens leven daardoor volledig veranderd wordt. We drinken op het roofterrace nog een drankje en maken een groepsfoto.

image

image

image

image

Uiteindelijk gaan we naar Kathmandu waar we logeren in het Kathmandu guest house. Kathmandu maakt zijn faam waar, het is een grote puinhoop; het verkeer heeft zijn eigen regels en als voetganger moet je maar zien dat je overleeft. Er is een overweldigend aantal shopjes waar je van alles kan kopen. In Tamel waar The Guesthouse is gesitueerd is het brandpunt van toerisme. Dus kunnen we de namiddag spenderen aan koopjes.’s avonds gaan we eten in New Orleans, een toffe tent met life muziek. De komende drie dagen gaan we ons onderdompelen in Nepali life…….

One thought on “Van Bhaktapur naar Kathmandu, een caleidoscoop van indrukken

Leave a Reply