Swayambhunath en Durbar Square 

Vandaag gaan we op stap in Kathmandu waar o.a. Swayambhunath en Durbar Square op het programma staan. We moeten vanuit het hotel een stuk lopen naar de bus die ons naar de apentempel brengt. In Nepal zijn voetgangers ten opzichte van het overige verkeer vogelvrij en dien je dus je constant in veiligheid te brengen. Neem daarbij het ontbreken van stoepen, stukken weg e.d. dan kan je concluderen dat lopen naar de bus een gevaarlijke onderneming is.

P1160039

Uiteindelijk na een aantal near misses arriveren we bij de bus die in de verkererschaos een plekje gevonden heeft om stil te staan. Een overijverige agent die kennelijk maar een doel heeft zoveel mogelijk bonnen schrijven bekeurt ons wegens te lang stilstaan en dan begeven we ons in het verkeer.

Bij de tempel aangekomen hoeven we maar een 60 tal trappen omhoog ipv de 300. De gids wist ons met de bus bij de achteringang te krijgen. Voordat we trappen nemen gooien we eerst een muntje in een bakje midden in een vijver; natuurlijk gooit Marina het er in een keer in en de Traveler in twee keer, verschil moet er zijn !

image

De tempel is een mengelmoes van boedistische en hindoeistische uitingen. De glanzend witte stuppa voorzien van de ogen van Buddha kijkt uit over de stad Kathmandu.

image

De wormholetraveler heeft al veel moois gezien maar dit heiligdom komt in de top 10. Volgens een legende was de Kathmandu vallei vroeger een meer waaruit spontaan de heuvel waarop de stupa staat omhoog kwam. En zodoende de naam Swayambhu = zelf omhoog gericht kreeg.

image

image

image

image

 

 

 

 

 

 

 

 

We kijken onze ogen uit en branden er kaarsjes voor de overledenen; een mooi en saccraal moment.

image

Ook zien we rijstoffers die een speciale geur verspreiden

image

We verzamelen ons in een atelier alwaar we uitleg krijgen over de creatie van een thangkas, een religieus tibetaans schilderij. Een zeer wetenswaardige en onderhoudende sessie.

image

Dan dalen we de trap af richting bus waarbij 300 treden genomen moeten worden, daarbij apen, bedelaars en snuisterijen aanbieders trachten te vermijden.

image

De lunch gebruiken we op een rooftop terras vanwaar we een fantastich uitzicht hebben over Kathmandu.

image

Op het aangrenzende plein waar het lijkt of alle souvenir handelaren zijn verzameld checken we of er nog iets van onze gading bij is..

image

Daarna lopen we richting Durbar Square waar in vroegere tijden de koningen gekroond werden en van waaruit geregeerd werd (Durbar betekent Paleis). Onderweg kan je duidelijk zien dat er nogal wat rotzooi ligt

image

Gelukkig komen we al snel bij het paleis aan waar we opnieuw veel moois zien.

image

image

image

image

Uiteindelijk keren we terug in ons hotel wat een oase van rust is in het altijd hectische Kathmandu.We sluiten af in restaurent Gaia waar we kennismaken met mensen van veldwerk Nederland die allerlei projecten beheren en uitzetten in Nepal. Bevlogen mensen die heel veel goeds doen en die prachtige verhalen delen. Na een heerlijke maaltijd lopen we weer terug richting guesthouse een scoren en passant nog wat gear voor onze aanstaande trekking. Vol van indrukken slapen we in….

One thought on “Swayambhunath en Durbar Square 

Leave a Reply