Viñales Nacional Parque a caballo

We hebben vroeg ontbijt, om 07:00 zitten we al aan de fruitjuice, huevo en zwarte koffie. De traveler gaat voor het eerst paardrijden, de enige manier om het Viñales Nacional Parque te bekijken. Ondanks de hoge temperatuur (32 C) heeft de traveler een lange broek aan met dichte schoenen. Twee pilletjes histamine moeten de paardenhaar allergie onderdrukken. Het is peentjes zweten temeer er op een paard voortbewogen gaat worden. We worden door een ranchero opgehaald en de traveler krijgt het jongste paard en ook het gehoorzaamste (=makste).

 

De traveler stijgt soepel op en heeft na een aantal km door hoe het stuur en de rem van caballo werkt.

 

Het gaat heuvel op en heuvel af en de traveler geniet van de omgeving. We zien de kurkpalm een soort van levenfossiel die al 250 miljoen jaar geleden leefde en de koningspalm.

 

De paarden van het reisgezelschap proberen de caballo van de traveler in te halen maar die geeft geen krimp, af en toe gaat het in gallop en worden die zitbeentjes van de traveler geteisert. De traveler heeft het vooral moeilijk als een van de paarden genaamd Cofilia, ingehaald moet worden. Het valse kreng hapt naar alles wat beweegd, gelukkig heeft de ranchero een zweep bij zich waar Cofilia ernstig ontzag voor heeft. 

Gelukkig na 1,5 uur stijgen we af en wordt er een tabaksplantage bezocht.


De eigenaar, een door de zon gelooide ranchero, leidde ons rond in zijn Vagas, of droogschuur voor tabaksbladeren en demonstreerde hoe een sigaar gemaakt werd en bood ons een sigaar aan.

 
 

De traveler sloeg beleefd af maar Senorita Marina, Saskia y Senor Erik lusten er wel pap van. 


Er werd natuurlijk direct een setje gekocht en een werd ter plekke geconsumeerd waarbij el ranchero lekker kringetjes met Senorita Marina aan het blazen was.

Van al dat gerook moest er natuurlijk ook even naar de rustieke wc gegaan worden, een belevenis op zich.

Hierna moest de Caballo weer bestegen worden en ging we onderweg naar een grot waar we opnieuw de vlekkentest kregen. Wel was het moeilijker want onze grottengids had een soort led toorts bij zich die hij continu in ons gezicht scheen zodat het leek of we een hele dag autogeen gelast hadden.

Voort ging het richting de koffieplantage, de traveler had het idee dat zijn heup en heiligbeen op splijten stonden en was allang blij dat hij niet hoefde te lopen. Bij de koffieplantage werd het hele koffie proces van boon tot koffie uitgelegd en kon er geproefd worden. Niet verkeerd volgens de traveler.

 

En voort ging het, de caballo deed nog een poging de traveler te crushen tussen zadel en houten paal, hetgeen maar net door snel handelen van de traveler, voorkomen kon worden. 


Uiteindelijk na 4 loodzware uren werd de tour beindigd en mocht de traveler wijdbeens lopend retour richting casas particulares en weer een ervaring rijker.

Na eerst in de casas gedouched te hebben gaan we opweg naar hotel Jasmines, maar eerst maken we een tussenstop bij een pre-historische site waar we een muur schildering gaan bekijken. Echter wanneer we de hoek omrijden kunnen we de schildering reeds bekijken. Het is de eerste die de traveler in volledig kleur uitgevoerd ziet. Verbazingwekkend om te zien….. 


In hotel Jasmines eten we een snack en constateren dat Ajax niet goed genoeg is in de finale.

 Op de terugweg hebben we gereserveerd bij Balcon del Valle de Viñales en camarera Annelies zorgt dat we een top plek hebben. 


In Viñales bezoeken we  de locale snuisterijen markt waar nog een paar souvenirs kopen. Ook plunderen we de locale supermarkt waar rum en water volop beschikbaar zijn. En bezoeken we een sigarenwinkel waar het goedkoopste rokertje algauw 120 CUC (120 Euro) kost.


Na een opfrisser met alcoholische versnapering op ons eigen rooftop terras keren we in de avond terug naar Balcon del Valle de Viñales voor een spectaculair diner met uitzicht op Jurrassic Parque en meteorologisch vuurwerk.Ook de natuur houdt zich niet in en trakteert ons op een lichtshow met vuurvliegjes en vleermuizen.


Kortom een bijzondere avond die we niet snel zullen vergeten. Het klaverjassen daarentegen vergeet de traveler maar snel. Tegen de hermanas valt geen eer te behalen. Gauw gaan slapen

One thought on “Viñales Nacional Parque a caballo

Leave a Reply