Playa Larga – Vleermuizen, vogelspinnen en Boa Constrictors 

Vandaag ontbijt de traveler vroeg want er wordt met een gids door het national parkgetrokken. Emanuel staat stipt om 08:15 beneden op ons te wachten en we maken kennis met de rest van de groep. Emmanuel heeft het formaat van Michael Jordan, die gaan we niet snel kwijt raken in de jungle. 

De groep bestaat uit Belgen, Nederlanders en Spanjaarden ieder met zn eigen vakantie verhaal. 


We starten bij een grot waar fruit bats huizen samen met tarentulla’s en python’s.


 De traveler neemt zich voor om voorlopig niet meer op eigen houtje een Cubaanse grot in te gaan. Het water in de grot is kraakhelder, het lijkt of de vissen zweven.

Emmanuel brengt ons van alles bij over de vegetatie ter plekke; een afstammeling van de Baobap boom met enorme stekels, 

een boom genaamd de toeristenboom omdat ie continue verveld, 


een orchidee die naar chocola ruikt 

en afstammelingen van jasmijn, 

we horen en zien de Tocororo. Daarna verplaatsen we ons naar een tectonische fout gevuld met water en zo’n kleine 30 m diep, waar we schildpadden en een aligator zien drijven en waar allerlei vogeltjes ons volgen. 

Emmanuel wijst ons op een levend fossiel een soort snoek die reeds miljoenen jaren geleden leefde. De groene en bruine specht komen voorbij 


en afsluitend laat Emmanuel nog een prachtig strandje zien. Ook treffen wij er wat zaken aan die gebruikt worden bij het vissen, de Cubaanse visser gebruikt een opgeblazen condoom als dobber om de haak zover mogelijk door de stroming de zee in te krijgen. Bij gebrek aan een boot een mooi alternatief. Tot hilariteit van de groep die eigenlijk aan andere toepassingen dacht ……

Helaas in dit deel van Cuba zijn geen walvissen te spotten, dolfijnen, haaien, merlins etc des te meer. Na dit mooie tochtje wordt er besloten terug te keren naar het snorkelstrandje met de cenote waar de traveler & co de middag doorbrengen. De zwembare cenote is een plaatje en wel zo’n 70 m diep met kraakhelder water. 


Aangezien het midden in de jungle is en geen zuchtje wind is het er kokend heet, de traveler verplaatst zich naar de zeekant waar hij en zijn gezelschap tussen de cubanen zich vermaken met zwemmen, snorkelen en lachen. 

Al gauw hebben Marina en Saskia contact met een familie en worden er sigaretten, biertjes en mango refreshments gedeeld en opnieuw krijgen we een inzicht in de levenswijze van de Cubaan. 


Aan het eind van de middag breken de locals hun kamp op want ze moeten nog een paar uur rijden naar huis. Er wordt niet afgedroogd maar de vrouwen ‘wringen’ hun borsten uit tot hilariteit van de travelers vrouwelijke medereizigers voor het gezicht van de toekijkende mannen (onder wie de traveler). Weer aangekomen in de casa zien we hoe een grote barracuda die Erik eerder gezien had tijdens het snorkelen in de tuin ligt en verkocht wordt aan een restaurant eigenaar die het als catch van de day op de menu kaart zet. 

Zelf genieten we op de rooftop van het uitzicht en verbazen ons over de ontwikkeling van het gebied en hoe inventief de cubaan met materiele beperkingen omgaat; ze gebruiken bijv halve vrachtwagen banden als betonkuipen en ieder stukje materiaal wordt her gebruikt. 


Een naderend onweer brengt verkoeling en nog veel belangrijker verdrijft de muskietos voor een tijdje zodat de traveler en gezelschap heerlijk kunnen eten in hun favo restaurant aan de baai. 


Het is vooral genieten van de vis, 


Cubanen kunnen als geen ander dat perfect klaar maken. We hebben weer leuk contact met andere gasten en zien hoe de Cubanen veel plezier met elkaar hebben. Er wordt geroeid en gezwommen in het baaitje. 


Uiteindelijk bij zonsondergang komen dan toch de muggen en besluiten we retour casa te gaan waar onder de reis klamboe de mannen hun revanche op de hermanas halen met kaarten.

Leave a Reply