Habarana, over olifanten, geheimzinnige plekken en platte spinnen

We staan om 5 uur op om richting Mihintale te gaan. Voor dag en dauw gaan we daar de 1800 steps naar de mountain summit maken om de sunrise mee te maken. We zijn de enige dwazen die dit doen zelfs de monniken kijken ons verdwaasd aan en vragen zich af wat deze dwaze toeristen bezield. Het wordt een van onze magische momenten waar je het licht naar je toe ziet komen en de jungle met het voortschrijdende licht hoort ontwaken.

Op de heilige berg Mihintale bekeerde Mahinda, zoon van de Indiase koning Asoka, in de 3e eeuw voor Christus, koning Devanampiya Tissa tot het boeddhisme.

We lopen de ontelbare trappen omhoog richting Aradhana Gala waar Mahinda de koning zou hebben ontmoet. We klimmen in hoog tempo aangezien we voor 06:15 boven moeten zijn. Puffend en blazend nemen we de laatste horde een uit de rots gehakte trap die naar de top van de meditatierots leidt.

De apen die er zaten nemen de benen want met z’n zessen wordt het best vol op de top. We zijn precies op tijd en zien de zon in een paar minuten opkomen.

We genieten van dit prachtige fenomeen en schieten onze SD kaartjes vol.

Daarna dalen we af en nemen de trap richting de Mahaseyadagoba, die volgens de overlevering de relieken van Mahinda zou bevatten.

Na het bewonderen van deze Dagoba en een close encounter met een grote boomeekhoorn, dalen we weer af naar het refterterras waar we het leeuwen bassin aantreffen, een soort buitendouche in de vorm van een leeuw.

Afsluitend bewonderen de Kantaka Chetiya dagoba die voorzien is van vier vahalkadas.

Na al dit moois keren we terug naar het hotel waar we genieten van het ontbijt.

We laten er geen gras overgroeien en gaan onderweg richting Habarana voor een olifantensafari in het Minneriya National Park.

Eerst stoppen we onderweg bij Ritigala, een boskloostercomplex dat valt onder het Ritigala strict nature reserve, en is een raadselachtige archeologischebvindplaats. In de 9e eeuw woonden in de grotten midden in de jungle, monnikken van de Pansakulika-orde die zichzelf hadden toegelegd op een leven in extreme soberheid.

Een steil pad leidt via trappen, langs een aantal meditatie platformen, naar een heilige boom.

Het is een fascinerende omgeving die nog fascinerender wordt als we een locale martial art master tegenkomen die zijn leerlingen aan het trainen is. Ze doen concentratie oefeningen en de leerlingen worden langs de verschillende platformen gejaagd. Opnieuw lijkt het wel of we in de filmset van Lara Croft zijn beland.

En verder gaan we richting Minneriya National Park. Samen met Kaudulla National Park in het Noorden en Wasgomuwa National Park in het Zuiden, maakt Minneriya deel uit van de olifantencorridor die de trek van olifanten mogelijk maakt. Het grote water opslag bassin gemaakt in de 4e eeuw door koning Mahasena vormt het middelpunt van het park. We stappen over van ons busje in een jeep waar de kap vanaf is en we dus staand in de achterbak kunnen meerijden. We rijden door het oerwoud naar de wetlands en zodra we de open vlakte bereiken zien we grote kuddes olifanten die aan het grazen zijn. Onze driver is een off the road specialist. Hij weet zonder noemenswaardige moeite de juiste track te volgen en wordt zelfs door andere chauffeurs gevolgd, we rijden door een doorwaadbare plaats heen en komen bij een kudde olifanten terecht die we behoorlijk van dichtbij kunnen observeren.

De opwinding in de auto stijgt als we ook kleintjes ontwaren, na een tijdje besluit onze driver van positie te veranderen en rijdt van alle olifanten weg, plotsklaps stuiven er twee jakhalzen uit een struik, op minder dan een meter, ze waren zo goed gecamoufleerd dat ze niet te spotten waren.

Daarna rijden we weer terug richting riviertje , onderweg komen we een jeep tegen die zich volledig ingegraven heeft in de modder. Onze chauffeur die held van de dag is stopt en verzameld een aantal andere chauffeurs om de gestrande wagen uit de modder te duwen. Onze chauffeur gaat in het midden staan, en wordt geflankeerd door twee flinke chauffeurs. De jeep geeft gas en de helpers, behalve onze chauffeur, worden volledig bedekt met klei.

Uiteindelijk wordt de gestrande jeep bevrijdt en kunnen we de rivier doorkruisen. We rijden richting de grote kudde waar wel zeker honderd olifanten aan het grazen zijn. We spotten vechtende olifanten,

Knuffelende olifanten,

Kleintjes

En hoogzwangere olifanten

Op een gegeven moment staan we volledig ingeparkeerd door andere jeeps en besluit een olifant de aanval in te zetten.

Onze chauffeur reageert onmiddellijk door vol gas achteruit weg te rijden, om daarna op veilige afstand te stoppen, echter een andere jeep wordt door de olifant achterna gezeten en rijdt full speed op ons af en er breekt paniek uit in onze jeep en Marina gilt GO GO GO en de chauffeur gat er als een haas vandoor. we ontsnappen aan de meute en rijden weer terug richting uitgang. We nemen afscheid van onze four wheel drive hero en stappen over in het busje en rijden terug richting Habarana.

Aangekomen bij ons resort lopen we over de hangbrug naar binnen en gaan ons verfrissen in de kamer, alvorens naar het diner te gaan.

Bij binnenkomst ontdekt de Wormholetraveler een platte spin op de muur die ongevaarlijk blijkt en de eigenschap heeft in kieren en spleten te verblijven.

Dat wordt een onrustig nachtje, gelukkig is er geen beest te ontdekken onder de klamboe. Na het diner gaan we vroeg naar bed omdat we morgen opnieuw vroeg, op moeten 05:00 AM.

3 thoughts on “Habarana, over olifanten, geheimzinnige plekken en platte spinnen

  1. Wat een mooi verslag weer! Prachtig en spannend bij de olifanten! En of hij nou plat is of niet, die spin is een griezel haha.

Leave a Reply