Patreksfjordur

We verblijven in het Foss hotel in Patreksfjörður, een IJslands vissersstadje met ongeveer 650 inwoners in de regio Vestfirðir (Westelijk fjorden). Het ligt aan de noordzijde van de gelijknamige fjord en is gebouwd op twee zandbanken, Vatneyri en Geirseyri genaamd. Het vliegveld van Patreksfjörður ligt op de zuidelijke oever van de fjord. Belangrijkste bron van bestaan is de visverwerkende industrie. In 1983 viel er een lawine op het plaatsje, waarbij vier mensen omkwamen en vele huizen werden verwoest.

Garðar, de restanten van het oudste metalen schip uit IJsland. Werd gebouwd in 1912. Deze ligt een aantal kilometers verwijderd van Patreksfjörður op het droge.

In de buurt van het stadje liggen aan de overkant van de fjord verschillende zandstranden verspreid, zoals de twee goud gele stranden Sandoddi en Gjögrabót. Bij Sandoddi ligt het meertje Sauðlauksdalsvatn.

In de omgeving liggen de stranden Rauðisandur, Látravík bij Hvallátur, Breiðavík en Kollsvík. Kenmerkend voor de genoemde stranden is dat het zand hier rood tot goudkleurig is, terwijl in de rest van heel IJsland de stranden gitzwart zijn. Wij bezoeken Látravík bij Hvallátur wat een goud gele kleur heeft.

Aan het begin van het strand is een camping gesitueerd waar je met een camper, tent of caravan terecht kan. Tegen een kleine vergoeding kan je er gebruik maken van een wasmachine, kookplaat en toilet ruimte. Helaas wordt het wat meer bewolkt en de wind heeft een chill factor van 2 graden dus we besluiten door te gaan richting een hotpot.

De hotpot is gelegen aan het eind van het fjord en je hebt er een fantastisch uitzicht. Deze openbare hotpots zijn te vinden op hotpot.is en zijn een grote hit onder de toeristen. De Traveler bedankt deze keer voor de eer want het weer nodigt niet direct uit tot badderen, Marina echter is een echte hotpotter en zou wel iedere hotpot willen uitproberen.

Na een hot choco in het aanpalende restaurant besluit het gezelschap een minitrekje te doen richting een watervalletje. Ook hier gaat het berg op en zijn de canyons niet echt afgebakend dus enige voorzichtigheid is wel geboden.

Na deze lichamelijke inspanning rijden we via een dirt road terug via de pas. De sneeuw is net aan het smelten en deze weg is net vrij om bereden te worden. Allerlei fotogenieke momenten komen voorbij dus wordt er veel gestopt om e.e.a. digitaal vast te leggen.

Mooie vergezichten en opnieuw een hotpot zijn ons deel. En route kom je in IJsland regelmatig een waterval tegen net als schapen.

Uiteindelijk komen we weer in Patreksfjordur aan waar we terug in het hotel ons zelf verfrissen en daarna in een prima restaurant een heuse treat krijgen; zalm, heilbot en pittige wortelsoep altijd goed.

Leave a Reply