Living the good life on Samosir in Toba lake

Vandaag hebben we een relaxed programma dat begint met een uitgebreid ontbijt aangeboden door de Toba cottages. De Wormholetraveler geniet vooral van het fruit wat in de tropen altijd vele malen lekkerder is dan in Europa.

Hierna gaan we Samosir verkennen en bezoeken als eerste het plaatsje Ambarita het ligt ongeveer 1 km van Tuk Tuk. Het doet de Traveler denken aan Hawaii, het is een plaatsje met veel bloemen, oude Batak huizen en een stenen offerplaats om recht te spreken. Tot niet lang geleden werden misdadigers en vijanden onthoofd en opgegeten. Helaas werd door de komst van de Nederlanders niet alleen hier een einde aangemaakt, ook de oude Batakkunst van beeldhouwen in steen en hout kwam tot een einde.

De ornamenten van de huizen hebben allemaal een diepere betekenis; de tjitjak is altijd naar de 4 borsten gericht en symboliseert dat de vrouw de spil is van het gezin, het komt er eigenlijk op neer dat de man voor de inkomsten zorgt en de vrouw de rest voor haar rekening neemt.

Onder het huis is er standaard een stal voor de dieren

Simanindo, een heel klein dorp dat vroeger, in betere tijden, een belangrijk centrum op het eiland geweest moet zijn vanwege zijn mooie geconserveerde batakhuizen en rijstschuren. Het oudste  gedeelte  van  het  dorp  wordt  omgeven  door  een  verdedigingswal.  De  laatste  koning Sidauruk had hier zijn zogenaamde “ long house” dat nu dienst doet als een museum. Iedere dag wordt hier een dansvoorstelling opgevoerd voor de toeristen. Natuurlijk gaan de Wormholetraveler en Marina er eens goed voor zitten.

En tot grote hilariteit worden er vrijwilligers gevraagd die mee willen dansen, natuurlijk is Marina van de partij en geeft ze alles om er een goede voorstelling van te maken.

Na deze mooie voorstelling besluiten we onderweg koppi koffie te nemen bij een koffietent met een geweldig uitzicht op lake Toba. We genieten van hij uitzicht en van een Eagle die aan het jagen is. Wat een majestueus beest.

Terwijl wij rustig koffie drinken komt er ineens een jongen tevoorschijn in de kruin van de kersenboom waarop wij kijken. Hij zit zeker een meter of 7 boven de grond en de Traveler krijgt het spaans benauwd van.

Na de koffie stoppen we onderweg bij een modern Batak dorp waar je goed kan zien hoe de Batak cultuur evolueert.

Hier kan je duidelijk zien dat er e.e.a. gemoderniseerd is, de houten trap is vervangen door een stalen en er is aan de achterkant een gewoon huis aangebouwd.

Hierna gaan we door naar Tomok een plaatsje dat al jaren bekend staat als de “toegangspoort   van   Samosir”,  een traditioneel dorp met sarcofagen. De beroemdste sarcofaag is die van de Sidarbuta-koning in Tomok. Deze sarcofaag  is  uit  één  brok  steen gehouwen:  de  voorkant  verbeeldt  een  kop  van een mythologisch wezen, half buffel, half olifant. Op het zadelvormige deksel zit een vrouwenfiguur die  de  echtgenote  van  de koning moet   voorstellen. Ook  bezit  Tomok  nog  een aantal mooi geconserveerde  Batakwoningen  met de  kenmerkende  elegante  zadeldaken.  Vroeger  waren  die  van  riet,  maar  tegenwoordig  allemaal van zink.

De rest van de middag hebben we vrij en genieten we van de zon, het zwembad en de ligbedjes. s’ Avonds gaan we op advies van de gids naar Jenny’s Restaurant. Nummer een op tripadvisor voor Samosir en staat bekend om z’n gegrilde vis. Het wordt een geweldige avond en Jenny’s maakt haar reputatie volledig waar. Na een nachtelijke wandeling terug wordt het nog laat op ons balkon bij de Toba cottages.

2 thoughts on “Living the good life on Samosir in Toba lake

Leave a Reply