Van Panganderan naar Borobudur

We vertrekken vroeg richting Borobudur, eerst maken we gebruik van het ontbijt wat speciaal voor ons om zes uur geopend wordt zodat we niet op onze nuchtere maag om half zeven moeten gaan rijden. Het valt ons op dat de palmen gedecoreerd zijn om de breakfast area wat meer cachet te geven.

Helaas moeten we een stuk over de weg die we ook gereden hebben toen we richting Pandangarang reden. Dat betekent ook dat we weer langs de brug under construction moeten. Gelukkig staan de files nu de andere kant op en passeren we dit obstakel zonder noemenswaardige moeite.

Niet lang daarna nemen we een alternatieve weg die ons richting Borobudur brengt. Een nieuwe weg geeft altijd weer nieuwe zaken die opvallen, en deze weg is geen uitzondering.

We besluiten na een tijdje te stoppen voor een kopje koffie en komen ongepland terecht in een kinderfeest. Natuurlijk wil iedereen op de foto en Marina geeft hier graag gehoor aan.

Na een tijdje in deze vrolijkheid gezeten te hebben vertrekken we weer op weg naar ons evenement van vandaag; met paard en wagen en gids door de desa vlakbij de Borobudur om wat onderricht te krijgen over klein dagelijks huishoudelijke nijverheid gewoon voor Indonesië.

Uiteindelijk arriveren we in Borobudur aan het eind van de middag en stappen over uit de auto in de paard en wagen. We rijden zo twee uur door de desa waar we van alles te zien krijgen en leren.

Aubergines

Cassave

Cassave ringetjes proces

We leren gamelan spelen, voor de Traveler & co een makkie, want het speelschema is op hun muzikaliteit afgestemd.

We rijden weer verder en komen weer van alles tegen

We hebben uitzicht op drie rivieren die samenstromen en verder gaan als de Progo rivier.

Uiteindelijk stoppen we en nemen we afscheid van paard en wagen na gezamenlijk een kopi koffie genuttigd te hebben.

en rijden door naar het hotel, het is een luxueus hotel, Saraswati genaamd.

We checken snel in want we moeten nog de sunrise Borobudur tour fiksen. Gelukkig kan de hotelmanager ons helpen en regelt voor ons speciale toegangspassen die de Traveler en moeder Jachthaven reeds om 04:30 uur toegang verlenen tot het tempelcomplex en een ontbijt op de koop toe. Een onchristelijk tijdstip, maar je moet er wat voor over hebben om een magisch moment mee te maken in de orde van grootte als sunrise Bagan of sunrise Grand Canyon. Ondanks dat we op loopafstand van de tempel zitten, worden we ‘s ochtends met de auto gebracht naar gate 8 waar de toegangspassen bij de ticket-office gereedliggen. We zullen om kwart voor vier een wake up call krijgen zodat we om half vijf exact naar binnen kunnen. Het zal druk zijn met toeristen omdat de Borobudur vanaf een uur ‘s middags gesloten zal zijn in verband met een groot boeddhistisch evenement. Deze avond is het devies vroeg naar bed maar niet alvorens we een heerlijk hapje eten scoren in een totaal verlaten tent waar alleen een kok en een kassier aanwezig lijken te zijn. Wel hangt er moderne kunst aan de muur die het vastleggen waard zijn.

3 thoughts on “Van Panganderan naar Borobudur

  1. Heerlijk!
    Iedere ochtend een bakkie koffie en de verhalen lezen van de Traveler en moeder Jachthaven. Ik zeg, vooral doorgaan !!!

Leave a Reply