Arriving in the land of doom

Deze ochtend verplaatsen we ons richting Het Nationaal Park Tongariro wat aan de zuidkant van het Taupomeer ligt. De Wormholetraveler is weer vroeg wakker en besluit nog even richting the Wharf te lopen, een gebied in Wellington dat na renovatie nu in een wandel en fietsomgeving is getransformeerd. Helaas is het regenachtig maar dat hoort erbij in NZ.

We keren terug in het appartement en we checken uit en gaan op weg. Het hoost van de regen en af en toe zie je geen hand voor je ogen. Zo goed en zo kwaad als het gaat trachten we toch bezienswaardigheden vast te leggen voor het nageslacht en zo nu en dan lukt dat aardig vanuit de auto.

Na een aantal uur rijden klaart het op en toont het New Zealandse landschap haar pracht en praal. In deze omgeving zijn de Hobbit en the Lord of the Ring films opgenomen en het is alsof de WHT terugkeert in een omgeving waar hij al eerder is geweest.

Dan gebeurt het weer, een aardverschuiving heeft de doorgaande route voor een aantal maanden afgesloten, en het gezelschap moet omrijden. De Wormholetraveler probeert de lokale verkeersregelaar nog te vermurwen dat hij met zijn speciale travelmobiel mag doorrijden echter hij krijgt nul op request.

De omleidingsroute brengt ons in een mooie omgeving en we genieten volop, een kleine koffiestop waarbij we het landschap goed in ons opnemen geeft ons voldoende energie om het laatste deel van deze 4,5 uur durende rit te vervolmaken.

Uiteindelijk arriveren we in Tongariro. Het park beslaat 796 km² en heeft drie actieve vulkanen: Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro. Deze werden in 1887 door opperhoofd Tukino Te Heuheu IV aan de regering van Nieuw-Zeeland geschonken. De vulkaan Ngauruhoe diende als decor voor Mount Doom in de film Lord of the Rings. Het park is verder bekend om zijn goede ski- en wandelmogelijkheden. Het was het eerste park in Nieuw-Zeeland dat vanwege zijn natuurlijke (1990) en culturele waarde (1993) als gemengd erfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst.

We stoppen bij het visitorscenter en vragen het aanwezige personeel het hemd van het lijf over de Tongariro Alpine Crossing waar de Wormholetraveler & Co. hun zinnen opgezet hebben. Het is een hike waar zo’n acht uur lopen en klimmen voor staat en die we graag zouden willen doen. Helaas is the weatherforecast niet best er wordt sneeuw, wind en regen opgegeven wat de tocht een gevaarlijk karakter geeft, enige hoop putten we uit het feit dat het in de middag goed verbeterd. Dus we laten ons niet uit het veld slaan en besluiten ons volledig voor te bereiden. We huren in de lokale ski winkel nog wat alpine regenkleding en klimstokken voor degene die dat niet bij zich hadden. Aangekomen in ons motel de Plateau Lodge eten we een stevige pasta maaltijd leggen onze spullen klaar en gaan naar bed. Morgen moet het toch gaan gebeuren.

One thought on “Arriving in the land of doom

Leave a Reply