Over opgezette diertjes en een chaotisch museum

Vandaag is het in het deel van Sydney waar de WHT en MJ verblijven ronduit regenachtig en in sommige delen van Zuid-Sydney is zelfs de noodtoestand uitgeroepen wegens zware regenval en grondverschuivingen. We besluiten aan binnenactiviteiten te doen en trekken richting het CBD (Central business district) waar we een aantal musea en china town gaan bezoeken. De rit in bus 333 (circular line) gaat soepeltjes echter het regent dusdanig dat de rechter-ramen van de bus constant aan de buitenzijde beslagen zijn wat oriënteren lastig maakt. Gelukkig zijn de haltes van begrijpelijke namen voorzien, zoals Bondi Junction en museum. Jammer dat op geen enkele wijze de bestuurder er in geïnteresseerd is de a.s. bushaltes aan te kondigen. Gelukkig brengt google maps uitkomst en kan de WHT live volgen tussen welke haltes de bus zich bevindt. Al gauw rijden we het BCD binnen en doemt Hyde Park op waar we uit dienen te stappen.

Als een soort langnek staart de Sydney Tower ons aan over BCD. De Sydney Tower is het hoogste bouwwerk van Sydney en de op een na hoogste uitkijktoren op het zuidelijk halfrond. De naam Sydney Tower is gemeengoed geworden in het dagelijks gebruik; de toren is echter afwisselend bekend als Centrepoint en AMP Tower en in de volksmond als Flower Tower , Glower Tower en Big Poke. De toren staat 309 m boven het centrale zakendistrict (CBD) van Sydney. Auckland’s Sky Tower is groter, maar het belangrijkste observatiedek van Sydney Tower is bijna 30 m hoger dan het observatiedek op Auckland’s Sky Tower. Ontworpen door de Australische architect Donald Crone, werden de eerste plannen voor Sydney Tower onthuld in maart 1968. De bouw van het kantoorgebouw begon in 1970 en de torenbouw begon in 1975. Voorafgaand aan de bouw van de toren was de hoogtelimiet in Sydney vastgesteld op 279 m, om rekening te houden met de vliegboten van de haven die populair waren vóór het moderne jet-tijdperk. De toegang van het publiek tot de toren begon in september 1981. De totale bouwkosten bedroegen A$ 36 miljoen. In 1998 breidde de toevoeging van een bliksemafleider aan de top van de torenspits de totale hoogte van de toren uit van 305 m tot 309 m, wat 327 m boven zeeniveau is.

We lopen Hyde Park in richting van The Art Gallery of NSW. Het is gelukkig droog en we komen uiteindelijk droog in the art gallery aan.

Hier treffen we de Australische witte ibis aan die inmiddels in grote getalen voorkomt en af en toe voor overlast zorgt ( stank) en door de overheid regelmatig geruimd wordt.

The Art Gallery of New South Wales is hét kunstmuseum van Sydney en NSW en tevens een van de belangrijkste culturele instelling van heel Australië. Naast de vele bijzondere collecties uit Australië, Europa en Azië, zijn er bijna veertig tentoonstellingen. Ook worden hier verschillende prijzen zoals: de Archibaldstraat, de Wynneprijs en de Sulmanprijs uitgereikt.

Het museum is een mengelmoes van schilderijen en kunst en het staat allemaal door elkaar. De WHT krijgt het idee dat de conservator op een gegeven moment ook niet meer wist waar hij het uit moest stallen.

Dat je van snoep papiertjes een kunstwerk kon maken stond niet op de radar van de WHT. Mijnheer Hong Hao had dat wel op zijn radar staan en nu is het onderdeel van de white rabbit collectie.

Variërend van klassiek to ultra modern is de Gallery wel intrigerend en blijft verassen tot het laatste moment. Er hangt zelfs ultra recente kunst zoals het werk van Grace Shattock die over de lock down gaan. Uiteindelijk besluiten de WHT en MJ de Gallery te verlaten en richting Australian Museum te gaan.

Onderweg treffen we St Mary’s Cathedral aan, waar we snel een kijkje nemen.

De kathedraal en de kleine basiliek van de onbevlekte moeder van God, en hulp van christenen (in de volksmond St Mary’s Cathedral ) is de kathedraal van het rooms-katholieke aartsbisdom Sydney en de zetel van de aartsbisschop van Sydney, momenteel Anthony Fisher OP . Het is opgedragen aan de “Onbevlekte Moeder van God, Hulp van Christenen”, beschermvrouwe van Australië en heeft de titel en waardigheid van een kleine basiliek , die op 4 augustus 1932 door paus Pius XI werd verleend. St Mary’s heeft de grootste lengte van alle kerken in Australië (hoewel het niet de hoogste en ook niet de grootste is). Het is gelegen aan College Street nabij de oostelijke grens van het centrale zakendistrict van Sydney in het lokale overheidsgebied City of Sydney in New South Wales , Australië. Ondanks de hoogbouw van het centrale zakendistrict, maken de imposante structuur en de dubbele torenspitsen van de kathedraal het een herkenningspunt vanuit elke richting. In 2008 werd de Mariakathedraal het middelpunt van Wereldjongerendagen 2008 en werd bezocht door paus Benedictus XVI die het nieuwe voorste altaar inwijdde. De kathedraal is ontworpen door William Wardellen en is gebouwd van 1866 tot 1928.

Een kort loopje verder en we staan voor de ingang van het museum. Het Australian Museum is het oudste museum van Australie. Het museum heeft een internationale reputatie op zowel het gebied van de natuurlijke historie alsook de culturele antropologie. Het museum bezit aanzienlijke collecties van gewervelde- als ongewervelde dieren, maar ook verzamelingen op het gebied van mineralogie, paleontologie en volkenkunde. Naast het tentoonstellen van de collecties, doet het museum ook onderzoek naar de oorspronkelijke bewoners van het continent en is het betrokken bij sociale projecten.

Het museum heeft veel aandacht voor originele bewoners en hun geschiedenis. De WHT is diep onder de indruk en gelooft in hoe de aboriginals om gaan met de natuur. En ook in Australie zijn er vele zwarte bladzijden hoe de bezetters omgingen en omgaan met de aboriginals. Het wordt in dit museum uitermate indringend aan de kaak gesteld en op een mooie wijze geduid.

Uiteindelijk vertrekken we ook hier, na op de bovenste verdieping een kleine lunch gebruikt te hebben. Opnieuw treffen we het; het is droog en we kunnen richting China Town gaan. Bij het verlaten van Hyde Park komen we het Anzac Memorial tegen. Het Anzac Memorial is een monumentaal oorlogsmonument, museum en monument in Hyde Park South nabij Liverpool Street in het CBD van Sydney, Australië. Het Art Deco-monument is ontworpen door C. Bruce Dellit, de buitenkant is versierd met monumentale figuratieve reliëfs en sculpturen van Rayner Hoff. Het is gebouwd van 1932 tot 1934 door Kell & Rigby. Het monument is het middelpunt van herdenkingsceremonies op Anzac Day, Remembrance Day en andere belangrijke gelegenheden. Het werd gebouwd als een gedenkteken voor de Australische keizerlijke strijdmacht van de Eerste Wereldoorlog. Fondsenwerving voor een gedenkteken begon op 25 april 1916, de eerste verjaardag van de landing van het Australische en Nieuw-Zeelandse Legerkorps (ANZAC) in Anzac Cove voor de Slag bij Gallipoli . Het werd geopend op 24 november 1934 door Prins Hendrik, Hertog van Gloucester. In 2018 zijn verbouwingen en een grote uitbreiding afgerond. Het monument werd officieel heropend door Prins Harry, Hertog van Sussex.

Er is een speciaal herinneringsmonument voor gevallen olympiërs, bijzonder hoe de Australiërs met hun gevallen helden omgaan. De WHT heeft respect hiervoor…

We komen aan bij Chinatown wat een stedelijke enclave is in het zuidelijke deel van het Sydney Central Business District, in New South Wales , Australië. Het omvat het grootste deel van de buitenwijk Haymarket, tussen het centraal station en Darling Harbour. Het maakt deel uit van het lokale overheidsgebied van de stad Sydney en is de grootste Chinatown van Australië . Sydney en de kolonie New South Wales hadden al in 1828 te maken met Chinese migratie. De eerste groep Chinese arbeiders uit Amoy (het huidige Xiamen) scheepte in 1848 in naar New South Wales . Met de ontdekking van goud in 1851 nam de Chinese immigratie toe, en tegen 1855 bereikte het aantal Chinese immigranten ongeveer 17.000. De Chinese bevolking werd van oudsher vertegenwoordigd door degenen die uit Zuid-China kwamen (dwz provincies zoals Guangdong en Fujian), omdat de meeste koloniale havens aan de zuidkust van China liggen.

We komen speciaal voor de door locals aangeprezen Paddy’s market maar helaas deze was gesloten en moeten de WHT en MJ op een andere dag er naar toe.

Gelukkig is de supermarkt in chinatown wel open en kan MJ de noodzakelijke inkopen doen voor het prepareren van de Soto die zij gaat maken. Deze supermarkt is een super toko waar werkelijk alles te koop is, van grote balen rijst tot kilo’s tjendol en mega grote potten met sambal. Kortom de juiste zaak om inkopen te doen als je Indisch wilt koken.

Bij het verlaten van de toko moeten we met de trein naar Bondi Junction waar we overstappen op de bus. Na wat locale Chinezen gevraagd te hebben waar central station gelegen is komen we daar na wat gezoek uiteindelijk aan. Central is een monumentaal treinstation in het centrum van Sydney. Het station is het grootste en drukste treinstation in Australië en dient als een belangrijk vervoersknooppunt voor NSW TrainLink intercity-treindiensten , Sydney Trains -forenzentreinen , Sydney lightrail- diensten, State Transit- en privé-busdiensten en privé-busvervoerdiensten . Het station is ook bekend als Sydney Terminal (platforms 1 tot 12). Het registreerde 85,4 miljoen passagiersbewegingen in 2018.

De WHT moest op perron 24 zijn, nou dat had wat voeten in de aarde de WHT dacht dat hij lopend richting Bondi ging . Na zeker 15 minuten lopen komt hij uiteindelijk op perron 24 aan waar de trein op het punt van vertrekken staat. De WHT zit nauwelijks of de trein vertrekt.

De dag wordt afgesloten met een heerlijke Soto terwijl buiten de regen steeds intenser wordt. In sommige delen van New South Wales is de noodtoestand afgekondigd. Best raar, want in Bondi merk je er, buiten dat het nat is, niet veel van. En de temperatuur blijft goed zoals op de borden vermeld staat.

One thought on “Over opgezette diertjes en een chaotisch museum

  1. Wat een prachtige musea ! Weet wel waar ik heen ga als wij een keer die kant op gaan !
    En wat een mooie dag was het weer voor jullie ondanks de regen 🙏🏻

Leave a Reply