Blue mountains here we come

Een beetje katterig wordt de Traveler wakker vandaag, de margarita’s hebben de hele nacht tegen zijn huig lopen tikken en bij het wakker worden schreeuwde zijn lichaam om water, nadorst !! Vandaag verkast het gezelschap richting Blue Mountains en wel naar Katoomba.

De Blue Mountains zijn een bergachtig gebied en een bergketen, die grenst aan het grootstedelijk gebied van Sydney, waarvan de uitlopers ongeveer 50 kilometer ten westen van het centrum van Sydney beginnen. De naam Blue Mountains is afgeleid van de blauwe tint die het gebied aanneemt vanaf een afstand. Aangenomen wordt dat de tint wordt veroorzaakt door Mie-verstrooiing die optreedt wanneer inkomend licht met kortere golflengten, bij voorkeur wordt verstrooid door deeltjes in de atmosfeer, die een blauwgrijze kleur geven aan objecten op afstand, inclusief bergen en wolken. Vluchtige terpenoïden die in grote hoeveelheden wordt uitgestoten door de overvloedige eucalyptusbomen in de Blue Mountains, kan Mie-verstrooiing veroorzaken en dus de blauwe waas waarnaar de bergen zijn vernoemd. De Blue Mountains worden al millennia bewoond door de Gundungurra-bevolking en in de lagere Blue Mountains, door de Darug-bevolking. Het scheppingsverhaal van Gundungurra van de Blue Mountains vertelt dat de dromende wezens Mirigan en Garangatch, half vis en half reptiel, een epische strijd hebben geleverd die het landschap tot in de Jamison Valley heeft getekend.

Aangezien er in de planning ook een dag kamperen in de bush bijzit moet er van alles meegenomen worden. De city tank is tot de nok toe gevuld met nuttige spullen.

En het duurt dan ook ff voordat we daadwerkelijk kunnen afreizen.

Katoomba ligt op 109 km van South Bondi en het duurt tenminste 1 uur en 35 min om daar te komen. Gelukkig is het prima weer en de city tank brengt ons redelijk vlot richting Katoomba.

Daar aangekomen besluiten eerst de Yellow Deli te bezoeken. Een etablissement wat al eerder door ThoLau gefrequenteerd is en goed aangeschreven staat qua eten en inrichting. We moeten als tweede in de rij staan en binnen 5 minuten mogen we binnen aanschuiven. We bestellen heerlijke sandwiches met daarbij warme cider en juices. Een betere start kun je niet bedenken.

De Yellow Deli wordt door een soort commune gerund en we krijgen allerlei informatie mee die de WHT later zal lezen.

Via de WhatsApp krijgen we door dat het huis nog niet gereed is, er wordt nog in schoongemaakt, dus besluiten we een scenic walk te maken richting de Three Sisters.

We wandelen via het pad aan de rand van de klif, wat by the way niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees, je kijkt namelijk zo’n 400 m recht naar beneden en daarnaast is het pad nog steeds modderig en glad.

We aanschouwen de prachtige vergezichten en merken dat ook hier langzamerhand de toeristen terugkeren. Inmiddels zien we de drie zusters liggen en schieten behoorlijk wat plaatjes.

De Three Sisters zijn een ongewone rotsformatie in de Blue Mountains, op de noordelijke helling van de Jamison Valley . Ze liggen dicht bij de stad Katoomba en zijn een van de bekendste locaties van de Blue Mountains. Hun namen zijn Meehni (922 m), Wimlah (918 m) en Gunnedoo (906 m). De Three Sisters werden ongeveer 200 miljoen jaar geleden gevormd door landerosie tijdens het Trias, toen de zandsteen van de Blue Mountains in de loop van de tijd werd geërodeerd door wind, regen en rivieren, waardoor de kliffen rond de Jamison Valley langzaam werden opgebroken.

De veelgehoorde legende van de Three Sisters is dat drie zussen, Meehni, Wimlah en Gunnedoo, in de Jamison Valley leefden als leden van de Katoomba-stam. Ze werden verliefd op drie mannen van de naburige Nepean-stam, maar het huwelijk was bij de stamwet verboden. De broers accepteerden deze wet niet graag en besloten daarom de drie zussen gevangen te nemen. Er volgde een grote stammenstrijd en de zusters werden door een ouderling in steen veranderd om hen te beschermen, maar hij sneuvelde in de gevechten en niemand anders kon ze terugdraaien.

Vanaf het nabijgelegen Echo Point leidt een bushwalk-pad naar de Three Sisters en naar de vallei via meer dan 800 goed onderhouden stalen en stenen trappen die “de Giant Stairway” worden genoemd.

Uiteindelijk, nadat de WHT en Lau, tot op het Sister niveau is afgedaald via de Giant Stairway en Tho en Moeder Jachthaven op Echo point niveau gezwaaid hebben,

keren we gezamenlijk terug en gaan naar onze BB aan de Clissold street in Katoomba.

Het is een prachtig huis voorzien van alle gemakken inclusief een veranda. De WHT verheugt zich op het verblijf van een week hier en met een beetje geluk valt het weer ook mee.

Lau maakt heerlijke Spaghetti aglio e olio en voorzien van een glaasje wijn proosten we op een goed begin van onze Blue Mountains week.

One thought on “Blue mountains here we come

  1. Wat prachtig zeg ! En wat een heerlijk vooruitzicht een week daar , en zie dat ze daar je auto repareren met ductape 😉,
    Handig ..
    Geniet vd week daar en ik kijk alweer uit naar de verhalen !

Leave a Reply