Bondi to Coogee walk

Vandaag hebben we een chill dag die in combinatie met een zonnetje in Bondi doorgebracht gaat worden. Om af te kicken besluiten de Traveler en Ibu Marina om van Bondi naar Coogee te lopen via de coastal walk. Alles bij elkaar een loop van zo’n drie uur heen en drie uur terug wat prima in het schema past. We starten bij de Bondi Icebergs waar het zwembad er stukken schoner uitzag dan twee weken geleden.

Zoals gebruikelijk zien we weer van alles zoals de gebruikelijke hagedissen en rotspartijen

Langs de route zijn er een soort strandhuisjes die schaduw geven en gebruikt worden als werkplek. Sommigen zijn voor 4 persoons gebruik en sommigen zijn voor een persoons gebruik

Op de route kom je vogels van allerlei pluimage tegen; van super sjiek tot uitgesproken hippie.

Zoals je kan zien is de watertemperatuur prima met 23.7 C kan zelfs de Traveler langer dan een minuut in het water blijven

Op Tamarama beach is de lifeguard ook aanwezig, wat gezien de ruige golven zeker nodig is

Hier gaat men per fiets naar de beach en de surfplank wordt aan speciale haken opgehangen

In Bronte is de Summer Swimming Club nog steeds actief, hetzelfde recept als bij de Bondi Icebergs, de zee vult op natuurlijke wijze het zwembad, waar trouwens veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.

Strand en natuurgebied wisselen elkaar regelmatig af en de flora en fauna valt onder natuur bescherming. Ook de zeestrook is maritiem beschermd gebied dus ook daar allerhande beschermende maatregelen.

Dit beeld is gemaakt door Keizo Ushio (Japan) in 2012, genaamd Twice Twist Bands, en is een van de vele Sculptures by the Sea

De coastal walk loopt langs Weaverly Cemetary , een populaire plek zo te zien aan het aantal graven wat er ligt.

Bij de eastern beaches coastal walk lopen we langs Burrows Parc waar de plaatselijke Bowl Club en de plaatselijke Rugby club gelegen zijn. Ook worden hier (aan de lijn) de plaatselijke honden uitgelaten.

Bij Clovelly beach is net alle wier opgeruimd en het strand weer netjes aangeharkt. Hier maken we een stop bij Sea Salt waar we heerlijk Fish & Chips en een healthy Salad naar binnen werken.

Het ruige landschap leent zich goed voor fotoshoots wat de Traveler vanuit zijn restaurant positie goed kan volgen. Wat is er een hoop personeel nodig voor een paar mode foto’s.

Ook bij Clovelly Beach is is de lifeguard paraat. Er is een soort van natuurlijk kanaal waar gezwommen kan worden. De machtige golven worden redelijk bedwongen door een rif en daardoor kunnen zwemmers richting strand zwemmen zonder bang te zijn naar buiten gezogen te worden.

Dan komen we bij Gordons Bay aan waar een onderwater parcours is om te snorkelen. Helaas is deze baai nog vol rotzooi van de afgelopen stormen en kan er absoluut niet gesnorkeld worden

Dan uiteindelijk komen we bij Cogee beach uit. Coogee Beach is populair bij gezinnen en staat bekend om zijn veilige zwemomstandigheden.
De naam Coogee zou afkomstig zijn van een lokaal Aboriginal woord koojah wat “stinkende plaats” betekent. Een andere versie is koo-chai of koo-jah , die beide betekenen “de geur van het drogen van zeewier” in de Bidigal-taal,
De Coogee Surf Life Saving Club werd in 1907 opgericht door lokale mensen die geloofden dat zwemmers bescherming nodig hadden tegen de gevaren van de branding. De CSLSC is er trots op een pionier te zijn op het gebied van levensreddende surfers. In feite worden de eerste massale reddingsacties, nachtelijke surfcarnaval, haaienaanval en de ontwikkeling van de reanimatietechniek toegeschreven aan de CSLSC.

Coogee Beach, dat relatief beschermd is door zijn vorming als een baai. De omringende kustlijn bestaat voornamelijk uit kliffen, die in hoogte afnemen tot aan het strand in het westelijke deel van de baai. De baai is beschut tegen de ruigste zeeën door Wedding Cake Island , een rotsachtig rif op ongeveer 800 meter van de zuidelijke landtong.

Het Coogee Aquarium en de zwembaden werden officieel geopend op 23 december 1887.
De Shark Arm Case verwijst naar een incident in de Coogee Aquarium Baths in 1935, toen een gevangen tijgerhaai een menselijke arm uitbraakte. De arm behoorde toe aan een vermiste persoon, James Smith, die werd geïdentificeerd door een tatoeage . De arm was afgesneden, wat leidde tot een moordonderzoek. Niemand werd ooit aangeklaagd voor de moord, hoewel een andere lokale crimineel, Reginald Holmes, dood werd gevonden in een auto in de buurt van de Sydney Harbour Bridge de dag voordat het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Smith zou beginnen.

Nadeel van Coogee is dat ze in de aanvliegroute van Sydney airport zitten. Iedere 30 seconden komt er wel een vliegtuig gierend voorbij

Aan de zuidkant ligt de Ross Jones Memorial Pool, net onder de Coogee Surf Life Saving Club

Na lekker in de zon gebakken te hebben besluiten we de route weer terug te lopen want om zes uur hebben we een diner afspraak met ThoLau die lekker werken zijn.

Je kan duidelijk zien dat eb en vloed in hoogte verschillen van elkaar; in de ochtend was dit een volledige zee en nu is het een pierebadje.

Naarmate we dichter bij Bondi komen wordt het drukker en drukker. We moeten echt links houden om niet in botsing te komen met tegenliggers die joggend voorbij komen.

Uiteindelijk bereiken we Bondi en hebben een rustig avondje onder een opnieuw bijna volle maan. Het was me het dagje wel

Leave a Reply