A regular Bondi Beach day

Vandaag laat Bondi haar meest zonnige zijde zien; het is strak blauw en de temperatuur loopt op naar 26 graden dus wordt het een ouderwetse stranddag.

De Traveler en Ibu Marina smeren zich in want de Australische zon is heftig, ondanks dat deze alweer richting herfststand aan het gaan is. Natuurlijk doen we eerst een Soy Cap en een Latte bij Chapter One voordat we op Bondi Zuid een plekje vinden.

“Bondi”is een Aboriginal woord dat dezelfde betekenis heeft als het woord “surf” in het Engels. Het eerste melding van “bondi” door Australiërs van Europese afkomst werd gemaakt tussen 1899 en 1903. Het beschrijft de betekenis als “lawaai gemaakt door zeegolven die breken op het strand”, wat in wezen de definitie is van “surfen” in hedendaagse Amerikaans Engels.

Bondi Beach is ongeveer 1 kilometer lang en ontvangt het hele jaar door veel bezoekers. De zuidkant van het strand is over het algemeen gereserveerd voor surfers. Tijdens de migratiemaanden (maart-mei, september-november) zijn er scholen met walvissen en dolfijnen in de baai waargenomen. Fairy pinguïns , hoewel ongewoon, worden soms ook gezien. Ze zwemmen dicht bij de kust of onder surfers in de zuidelijke line-up.

In 2007 werd op Bondi Beach het Guinness World Record voor de grootste fotoshoot voor zwemkleding gevestigd, waarbij 1.010 vrouwen in bikini meededen.

Surf Life Saving Australia gaf in 2004 verschillende gevarenclassificaties aan gebieden van Bondi Beach. Terwijl het noordelijke uiteinde een 4 heeft gekregen (met 10 als de meest gevaarlijke), wordt de zuidkant beoordeeld als een 7 vanwege een beroemde muistroom die bekend staat als de “Backpackers’ Rip”, genoemd vanwege het feit dat veel backpackers en toeristen niet beseffen dat het vlakke, gladde water een mui is en behoorlijk gevaarlijk. Tegen haaien is er een onderwaterhaaiennet ; het strekt zich echter niet uit over het hele strand, het bestaat uit overlappende delen. Veel andere stranden langs hetzelfde stuk van de kust hebben soortgelijke haaiennetten.

Gele en rode vlaggen markeren veilige zwemgebieden en bezoekers wordt geadviseerd om ertussen te zwemmen.

De lifeguards zijn goed getrainde redders die op de bekende Australische lay back manier over het strand waken.

Zodra je het water in gaat zonder surfplank of bodyboard en je bent niet tussen de gele en rode vlaggen dan komen ze aangescheurd met hun karretje en via de megafoon wordt je vriendelijk doch dringend verzocht het water uit te gaan en je tussen de vlaggen te begeven

Australiërs zijn altijd bezig en houden van water, dus worden er allerlei uitdagingen gehouden, bijvoorbeeld peddelen op je surfboard naar een boei en terug door de swell.

Ook op de promenade is het een drukte van belang, buiten fitness en skateboarden zijn de dingen waar de bezoekers zich mee bezighouden.

Buiten aan de fitheid werken wordt het oog ook verwend er is altijd wat te zien; muurschilderingen, een walk of Bondi stars en alles wat met het surf leven te maken heeft…

En voor de haters van zand is er een prachtig grasveld wat als zonneweide dient

Ook hier zijn de meeuwen alert op lekkers, wat in onbewaakte momenten uit tassen, of van handdoeken gepikt kan worden

En zo bakken de WHT en MJ er lustig op los; Moeder Jachthaven ligt onder de parasol ter bescherming van zichzelf. Dezelfde parasol waait ook nog weg nadat er in de middag een briesje opsteekt. Een beginnersfout de WHT was vergeten het te verzwaren. Gelukkig wordt er niemand gespietst en met een no worries wordt de parasol weer geplaatst. Zelfs plonst de WHT met MJ in de golven dat het een lieve lust is. En net als iedereen denkt dat het een saaie bedoening is, rukt de Lifeguard uit. Aan de zuidkant is een beginnende surfer door de Backpackers Rip gepakt en dreigt op de rotsen te gaan.

In een drietal seconden scheurt de lifeguard op zijn plank door de golven en heeft de in nood geraakte surfer binnen de kortste keren te pakken. Hij sleept de man op zijn plank en peddelt hem met een paar ferme slagen uit de gevarenzone en zorgt ervoor dat de man weer richting zijn oefenzone gaat.

Zodra hij zeker is dat de man veilig is, peddelt hij op zijn gemak weer terug, gebruik makend van de golven..

Even de plank droogmaken en via de portofoon aangeven ‘No worries’ en terug gaat hij naar z’n observatiepost

Goed doorbakken, net voordat de zon ondergaat lopen de WHT en MJ weer terug naar het appartement. Vandaar uit zien ze nog net de zon op Bondi Noord schijnen, voordat deze wegzakt achter de horizon. Deze dag pakken ze de Traveler & Co niet meer af.

2 thoughts on “A regular Bondi Beach day

  1. Hartelijk bedankt dat we zo een beetje hebben mee kunnen genieten met deze heerlijke vakantie!

Leave a Reply