Culture on the rocks

Vandaag bezoeken we de Rocks in Sydney, het is een regenachtige dag dus gaan we op het gemak richting CBD. Wel moeten we ons ontdoen van een spin die dacht ook in het appartement van ThoLau te kunnen wonen, gelukkig heeft moeder jachthaven inmiddels ervaring in het verwijderen van spinnen, dus dit klusje wordt snel en efficiënt geklaard.

We nemen de gebruikelijke bus 333 en stappen uit op Circular Quays waar we onze wandeling zullen beginnen.

We beginnen met een bezoek aan het Customs House waar een toeristisch informatie centrum is ingericht en waar we een kaart krijgen over de route die we kunnen wandelen. Er is een tentoonstelling over de ontwikkeling van Sydney opgezet, die zeer wetenswaardig is. Het Customs House, by the way, is een mooi combi gebouw waar o.a. de bibliotheek van Sydney gevestigd is.

We hebben geluk want het is gestopt met regenen en we kunnen droog aan het eerste deel van de route in de Rocks beginnen.

The Rocks is gelegen aan de zuidelijke oever van de haven van Sydney , direct ten noordwesten van de centrale zakenwijk van Sydney.
The Rocks werd opgericht kort na de oprichting van de kolonie in 1788. Het stond bekend als Tallawoladah door de Cadigal- bevolking. De originele gebouwen waren eerst traditionele huizen, van klei en leem , met rieten daken, en later van het lokale zandsteen, waaraan het gebied zijn naam ontleent. Vanaf de vroegste geschiedenis van de nederzetting had het gebied een reputatie als een sloppenwijk en het deel van de stad van de aankomende veroordeelden, vaak bezocht door bezoekende zeelieden en prostituees. Na november 1790 waren veel van de inwoners ook aboriginals. In 1823 telde het district ongeveer 1.200 inwoners. Tijdens de late negentiende eeuw werd het gebied gedomineerd door een bende die bekend staat als de Rocks Push . Het handhaafde deze slechte reputatie tot ongeveer 1870.
Aan het begin van de 20e eeuw waren veel van de historische gebouwen in het gebied in ernstig verval. In 1900 brak de builenpest uit en de deelstaatregering renoveerde de gebieden rond The Rocks en Darling Harbor , met de bedoeling ze te slopen en opnieuw op te bouwen. Uiteindelijk hebben protesten van bewoners ervoor gezorgd dat veel originele huizen behouden konden worden en is uiteindelijk de Rocks een hippe buurt geworden.

Doordat het regenachtig is en de invloed van Covid op het toerisme in Australie best wel groot is, is het best wel rustig en hoeft de Traveler niet met grote drommen mensen door nauwe straatjes te lopen. Helaas zijn er een behoorlijk aantal bezienswaardigheden gesloten en moeten we het doen met de buitenkant. The rocks doet z’n naam eer aan want het zeker tegen een rots opgebouwd; de WHT krijgt toch licht kramp in de bovenbenen bij het nemen van diverse valse plats.

Via de Bridge stairs lopen we van Cumberland street naar upper fort street waar o.a. het Sydney observatorium gesitueerd is. Aangezien het voor een groot deel overdekt is wordt de overkapping ook gebruikt voor work-outs als het te nat is in het park.

Voordat het Sydney observatorium er was, stond op deze plek een windmolen. Helaas voor de WHT en MJ wordt er gewerkt aan het observatorium en kunnen ze de oudste astronomische instrumenten van Australië niet bekijken.

We lopen door richting het Nationaal Trustcentrum, een oud legerhospitaal dat in 1815 werd gebouwd. Helaas ook hier gesloten vanwege een feestje dus ook hier vist de Traveler achter het net.

We lopen via de Agar Steps naar Kent Street, de trap met 108 treden werd genoemd naar de lokale bekendheid Thomas Agar. Met terraswoningen langs de zuidkant illustreren ze de kleinschalige voetgangersnetwerken die woonwijken met elkaar verbinden die typerend waren voor The Rocks. Ze kijken uit op wat ooit de steengroeve van Kent Street was.

Halverwege de route gaan de hemelpoorten echt open, geluk bij een ongeluk; de WHT & Co staan op dat moment onder de Sydney brug en worden maar een beetje nat. Gelukkig houdt deze stortvloed maar even aan en maar een paar minuten later kunnen ze al weer verder.

Af en toe heb je mooie doorkijkjes en vergezichten, wat dat betreft stelt de Rock absoluut niet teleur.

De Garrison Church heeft versierde zuilen met de insignes van de Britse troepen die hier tot 1870 gelegerd waren. Leuk weetje: de eerste premier van Australie zat hiernaast op school.

En precies op het moment dat ze bij een franse patisserie naar binnen lopen wordt het droog. Op de binnenplaats wordt een lichte lunch genuttigd en daarna worden de laatste bezienswaardigheden van de Rock bekeken.

De Rocks kent vele winkeltjes waaronder ook veel galerieën. Eentje springt er echt uit met mooie native kunst.

Op regelmatige afstand van elkaar, vind je in de bestrating tussen east en west circular Quay, plaquettes, die een blik gunnen in de gedachten van beroemde Australische schrijvers.

Daarna besluiten we het contemporain museum te bezoeken waar ook de Biënnale 2022 van Sydney gehouden wordt. Het museum verrast ons met de tentoongestelde werken en we spanderen behoorlijk wat tijd hier.

Het Museum of Contemporary Art Australia (MCA), gelegen aan George Street in de wijk The Rocks, is uitsluitend gewijd aan het tentoonstellen, interpreteren en verzamelen van hedendaagse kunst uit heel Australië en de rest van de wereld. Het is het enige museum voor hedendaagse kunst in Australië met een permanente collectie. Het museum is gehuisvest in het gestripte klassieke / art-deco – stijl voormalig Maritiem Services Board Building aan de westelijke kant van Circular Quay . In 2012 is er een moderne vleugel aan toegevoegd.
Zoals gezegd, het museumgebouw heeft twee vleugels: het hoofdgedeelte is gehuisvest in het voormalige gebouw van de Maritime Services Board (MSB) en de nieuwere Mordant-vleugel aan de noordkant van het museum.

De 23e Biënnale van Sydney is gearticuleerd rond een reeks conceptuele wetlands gelegen langs waterwegen van de Gadigal- en Barramatagal-volkeren. Deze ingebeelde ecosystemen worden bevolkt door kunstwerken, experimenten, activismen en onderzoek, die samen de stromingen van meanderende zijrivieren volgen en zich uitstrekken tot een delta van onderling verbonden ideeën, waaronder rivierverschrikking, kreekfuturisme, inheemse wetenschap, culturele stromen, voorouderlijke technologieën, counter-mapping , queer ecologieën, meersoortige gerechtigheid, hydrofeminisme, watergenezing, geeststromen, visfilosofie en duurzame methoden van coëxistentie.

Nog is de koek niet op want we besluiten ook nog de de Sydney Opera te bezoeken.

Helaas zijn diverse zalen dicht vanwege Covid en onderhouden, ook de grote zaal kan niet bezocht worden daar er een optreden is.

Natuurlijk is dit prachtige gebouw een publiekstrekker en je ziet dan ook vogels van divers pluimage.

Bijzonder is dat in het geboorte jaar van de Traveler de bouw begon en in het geboortejaar van Ibu Marina de bouw beëindigde.

Uiteindelijk besluiten de Traveler en MJ het voor gezien te houden en ze stappen weer op bus 333 die hen veilig in Bondi aflevert. ThoLau hebben inmiddels de ingrediënten voor doe het zelf pizza’s ingekocht en met pizza’s wijn en een klaverjas

Leave a Reply