From Petra to Wadi Rum

Deze ochtend checken we uit in het Petra Boutique hotel en verplaatsen we ons richting Wadi Rum, waar we een nachtje glamperen in de woestijn. Alvorens onze 4WD aan te trappen staat ontbijten en een bezoek aan het Petra museum op het programma.

Deze ochtend hebben we een speciaal ontbijt want de Grijze Postduif en Full Maya zijn 48 jaar getrouwd en dit wordt en petit comité gevierd. Natuurlijk heeft Moeder Jachthaven eea geregeld met de chef met als resultaat dat er volop gezongen wordt en er een jubileum cake gepresenteerd wordt die Full Maya en de GPD mogen aansnijden. Een hilarisch begin van de ochtend !

Daarna gaan de Traveler en MJ richting museum wat nog bezocht moest worden. Het museum is heel goed ingericht en al gauw snap je gewoon hoe de geschiedenis van Petra in elkaar steekt.

Na het bezoek aan het museum vertrekt het gezelschap richting Wadi Rum waar zoals gezegd wordt geglampeerd. Het waait behoorlijk en ook is er nogal wat stof in de atmosfeer wat een speciale uitstraling aan de genomen foto’s geeft. Aangezien we een hoogvlakte moeten overtrekken zijn er wat viewpoints die een mooi vergezicht van Petra geven.

Echt relaxed rijden is er niet bij voor de WHT want er gebeurt van alles onderweg. Nu ook weer plotsklaps steekt een geitenhoeder en z’n kudde over en moet de WHT in de ankers. Niet lang daarna steekt een kamelendrijver met z’n kudde over en opnieuw moet de Traveler in de remmen.

We vervolgen de Kings Highway en via de Desert Highway slaan we Wadi Rum Street op, halverwege rijden we langs een oud trein station waar een complete oude stoomtrein met wagons staat opgesteld waarvan natuurlijk foto’s genomen moeten worden. Moeder Jachthaven dirigeert eerst nog een paar toeristen van de trein af om originele ploatjes te maken. Natuurlijk wordt het aanwezige personeel ondervraagd en wat blijkt de trein zal later deze middag gebruikt worden om een bepaalde slag uit WO I na te spelen.

De Wadi Rum straat leidt ons richting het bezoekerscentrum. Daar aangekomen moeten we onze Jordan Passen laten afstempelen want ons weer toegang geeft tot het Wadi Rum reservaat. Met een van de lokale gidsen spreken we af om een 4WD toer te doen naar de highlights van Wadi Rum.

We spreken later in de middag af want we gaan eerst inchecken bij Sun City waar onze luxe glamping tent op ons wacht en waar we ook willen lunchen.

Sun City ligt net buiten het reservaat en vanaf het bezoekerscentrum (ingang van het reservaat) is het zo’n 15 minuten rijden. We arriveren bij de receptie van Sun City en het lijkt wel of het totaal verlaten is. In de klappende hitte, de WHT denkt minimaal 38 graden, stappen we uit en lopen naar de receptie. Daar blijkt wel degelijk leven te zijn en we checken in en warempel onze tenten zijn gereed en we mogen erin. De tent ziet eruit alsof het een bedoeïenen tent is, echter het blijkt een heuse glamping tent te zijn voorzien van airco, een queensize bed, koud en warm stromend water en een geweldige douche.

We kunnen lunchen in een immense koepel die lijkt op een koepel die de NASA gebruikt in haar Mars trainingen. We zitten nog niet koud aan de dis of de eerste bus met toeristen komt binnen zeilen om hier te lunchen, dat is nog eens geluk hebben. Inmiddels hebben we kennis gemaakt met de manager van het complex, die zich voorstelt als “I am the manager” en dat minimaal 6x herhaalt om e.e.a. te benadrukken. Volgens de WHT is iemand die aangeeft manager te zijn, duidelijk geen manager. Na de uitgebreide lunch, vertrekken we op nieuw richting bezoekers centrum, alwaar we worden opgepikt door de tour-gids.

We parkeren onze 4WD in het bedoeïenen dorp vlakbij de toegang tot het reservaat en stappen over in de 4WD van onze tour gids. Het eerste point of interest is de Lawrence bron, waar Lawrence of Arabia zich meerdere malen waste tijdens de Arabische Revolutie.

De volgende stop is Anfashieh waar de wind een rood zandduin zich tegen het gesteente heeft opgeworpen.

De tour is nog steeds prima comfortabel en de gids doet z’n best om het gezelschap niet uit de bak te laten vallen. Opnieuw wordt er gestopt nu bij Burdah rock bridge die natuurlijk beklommen moet worden. De WHT neemt niet alle risico door op het smalle stuk te gaan staan, het waait behoorlijk en een windvlaag zou zomaar de balans kunnen verstoren met alle gevolgen van dien.

De volgende halte zijn de Alkazalie inscripties die gemaakt zijn in de oudheid; onder andere een kameel en oryxen zijn te zien en diverse hiërogliefen.

Daarna stoppen we bij Um Frouth waar opnieuw een natural bridge beklommen kan worden. De WHT klimt als een ware berggeit omhoog en komt op een heel smal stuk een toerist tegen die shocking klem zit in een spleet; met vereende krachten wordt de toerist bevrijd en kan de WHT uiteindelijk het hoogste punt bereiken. Dat hier geen ongelukken gebeuren is voor de Wormholetraveler een waar raadsel.

Opnieuw komen we bij een zeer steil zandduin waar we vanaf boarden. Ondanks dat het voor geen meter glijdt weet de WHT en Ibu Marina toch een respectabel stuk af te leggen.

Onderweg wordt er nog een zeer steil stuk per 4WD afgedaald, het scheelt niet veel of het gehele gezelschap was via de voorkant uit de auto gegleden.

Uiteindelijk komen we aan bij een van de beste plekjes om de sunset te bekijken. We hebben geluk de bewolking wijkt op het moment suprême en we kunnen deze bijzonder sunset op de gevoelige plaat vastleggen.

Hierna gaat het op huis an, we zijn net op tijd om de ceremonie van het uit de grond halen van het eten genoemd Zarb een Jordaanse specialiteit mee te maken.

We eten met een hele menigte tegelijk en dat betekent chaos; het buffet wordt aan twee zijden opengesteld en de hongerige menigte valt aan, de kok moet echt met de pollepel optreden en de akoestiek helpt ook niet de rust in de tent te krijgen.

Als je op honderd meter wat zegt in de buurt van de wand dan hoor je het kristalhelder aan de andere kant van de zaal. Het eten is heerlijk en de WHT besluit in het vervolg ook in de grond het eten voor te bereiden. Na een uiteindelijk heerlijk diner zitten we nog onder een waanzinnige sterrenhemel na te genieten.

Morgen verplaatsen we ons richting Aqaba waar de temperaturen oplopen naar 38 C.

One thought on “From Petra to Wadi Rum

Leave a Reply