A day in ضانا biosphere

Vandaag rijden we naar Dana, een rit van zo’n 3 uur waarbij we opnieuw ons in het Jordaanse verkeer begeven. Allereerst moeten we de freezone weer uit en ook dit keer wordt de 4wd volledig gecheckt op contrabande en bommen. We gaan de kings highway op en de Traveler is onmiddellijk op high alert als er een vrachtwagen als spookrijder langs komt zeilen, gelukkig loopt het goed af en hoeven we niet lang op de highway te blijven en duiken we het binnenland in.

Ter hoogte van het stadje Ma’an wordt de zin in koffie sterker en sterker en we besluiten Ma’an in te rijden en op zoek te gaan naar een koffietent.

Al gauw spotten we een mooi uitziend restaurant wat uiteindelijk alleen maar geslachte en gebraden kip verkoopt.

Gelukkig is even verderop wel een heuse koffietent waar we van de eigenaar op de eerste verdieping mogen plaats nemen. Het blijkt vol te zitten met jonge dames die gezellig aan de sishal zitten te lurken.

Het duurt niet lang of Full Maya heeft contact gelegd en Ibu Marina weet ook wat iedereen doet en waar ze vandaan komen.

Het wordt een gezellige boel en de GPD en de Traveler moeten echt aandringen op vertrek anders zouden wij er nu nog zitten. We rijden verder richting het binnenland en raken steeds verder van de bewoonde wereld.

De woningen die er staan zijn over het algemeen voorzien van een niet afgebouwde verdieping; hiermee voorkomt de eigenaar een belasting aanslag want zolang het huis niet is afgemaakt hoeft er geen belasting betaald te worden.

De wegen worden smaller en de mensen zijn niet direct bedacht op verkeer dus is het nog steeds oppassen geblazen voor de Wormholetraveler achter het stuur. Vooral kamelen, ezels en geiten zijn vaste gebruikers van de weg dus is het niet vreemd dat deze regelmatig de weg op stuiven.

Na opnieuw een stuk koninklijke weg genomen te hebben arriveren we in Dana.

We treffen het want we kunnen vanaf de weg een traditionele begrafenis spotten, we kijken zwijgend toe terwijl de menigte de laatste eer bewijst.

We arriveren in het Dana Guesthouse een voormalig onderzoekscentrum wat is omgebouwd tot een guesthouse. Daar krijgen we een light lunch voorgeschoteld terwijl we van het fantastische panorama mogen genieten.

We verliezen geen tijd en gaan onmiddellijk het oude dorp verkennen. Dana ( Arabisch : ضانا ) is een dorp in de buurt van de stad Tafilah , in het Feynan-gebied in het centrale westen van Jordanië. Het is gelegen aan de rand van Wadi Dana , een grote natuurlijke kloof en heeft uitzicht over Wadi Araba . Het herbergt het Dana Biosphere Reserve , een van Jordanie’s meest vooraanstaande natuurreservaten met faciliteiten voor ecotoerisme.
Het moderne dorp Dana wordt al ongeveer 500 jaar bewoond. Volgens sommige bronnen werd het dorp gebouwd door bedoeïenen uit Hebron , Palestina, die zich in het gebied vestigden tijdens de Ottomaanse periode en lid waren van een stam genaamd Al ‘Ata’ata. De 6000 jaar voorafgaande menselijke bewoning in Dana omvatte paleolithische , Edomite , Assyrische , Egyptische , Nabateese en Romeinse culturen die gebruik maakte van de gemakkelijk verdedigbare topografische positie, vruchtbare grond en water.

Het oude dorp is redelijk primitief en de locals proberen je toch wat geld afhandig te maken door in eerste instantie torenhoge prijzen te vragen maar daar zijn en MJ en FM niet van gediend. Na toch wel een tijdje zoet te zijn geweest in het oude dorp keren we terug naar de guesthouse waar we een prachtige sunset meemaken.

We maken ons klaar voor de avond en het diner; iedereen zit 19:30 aan tafel en het buffet wordt officieel door de kok geopend.

Ook hier wordt de verjaardag van Full Maya nogmaals gevierd en als ineens het licht uitgaat in de eetzaal denkt iedereen aan een stroomstoring echter niets is minder waar, ook hier komt de voltallige keukenbrigade een aubade brengen met een prachtige verjaardagscake als verassing. De GPD heeft nog gekeken of hij kon ontsnappen maar daarvoor was hij niet snel genoeg, de Traveler heeft er veel plezier om.

Het blijft nog lang onrustig in Dana want Full Maya trakteert iedereen op verjaarscake en maakt gelijk vriendinnen met twee leuke dames uit Amman. De GPD en de Traveler staan een beetje op een zijspoor qua aandacht deze avond want FM en MJ hangen aan de lampen met de Amman girls, het wordt tot in de kleine uurtjes heel gezellig.

Terwijl de Traveler en De GPD sterren schieten, dansen de dames de uren weg.

Morgen vroeg op pad, de Traveler en Ibu Marina gaan de Dana Trail hiken, een 16 km lange hike door de wadi.

Leave a Reply